2600 пенсионирани учители спасяват образованието

2600 пенсионирани учители ще продължат да преподават, а други 1000 без педагогическа квалификация ще обучават децата в българските училища. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Търсим учители в предучилищния сектор, начални учители. Да не говорим по природо-математическите дисциплини: физика, химия, биология. В началото на месец август липсваха около 3 600", посочи тя.

"Благодарение на пенсионерите се позапълниха нещата, но имаме някъде около 1000 учители, които са нередовни, които имат някакво завършено образование – дали ще е средно, или някакво висше образование, които влязоха в системата, защото няма кой", коментира Такева по БНР.

Според нея, за да бъдат привлечени млади хора към учителската професия, трябва да се преодолеят агресията, насилието и стресът в системата, както и да се повишат заплатите.

Основният проблем – това е агресията, насилието и лошотията, която се изсипва с пълна сила върху образователните институции и учителите, смята председателят на Синдиката на българските учители. "Това не е добре, това отблъсква младите хора от учителската професия. За това трябва да се помисли много сериозно как да се върне доверието към българския учител, да се повиши статусът, да се повишат работните заплати", подчерта Такева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование