27-та Национална антарктическа експедиция приключи успешно

Снимка: Архив

Успешно приключи 27-та Национална антарктическа експедиция, съобщиха от екипа на Христо Пимпирев и Българския антарктически институт. Екипът, който е зазимил и консервирал Антарктическата станция "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън за дългата и сурова антарктическа зима, се завръща на 25 март, понеделник, в 18.10 ч. на летище София с полет от Рим.

Това са командирът на базата през втория етап на експедицията Драгомир Матеев, енергетикът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Тодор Шамов, геологът Стефан Велев, готвачката Уляна Яркова и логистиците Павел Григоров, Петър Сапунджиев и Цветан Паров, посочиха от института.

По време на експедицията, в която са участвали 29 българи, са реализирани 6 нови научни проекта по Националната програма за полярни изследвания в областта на геологията, геоморфологията, биологията, климатологията и геодезията, селектирани от специализирана научно-експертна комисия по строги критерии на Европейския съюз. Заедно с българските учени на базата са работили и специалисти от Чили, Бразилия, Португалия, Испания, Колумбия, Турция и Монголия, изтъкнаха от екипа на Христо Пимпирев.

Паралелно с научните изследвания са били извършени и строителни и ремонтни дейности по подобряване на инфраструктурата на базата - бе построено ново генераторно помещение, модернизиран и разширен кухненския блок, пише още в съобщението.

Коментари

Задължително поле