27-те дни на японската култура в България с финално събитие в Пловдив

Заместник-кметът на Пловдив Амелия Гешева откри в Културен център "Тракарт" представянето на събитието "Кимоното и българската носия - сходства и различия". То е част от проявите, посветени на 27-те Дни на японската култура в България, а негови организатори са посолството на Япония у нас, сдружение "Урасенке Танкокай България" и културен център "Тракарт". Сред специалните гости бяха Шиничи Яманака, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас, и негова съпруга Юко Яманака, облечена в традиционно японско кимоно.

"Благодаря на Н.Пр. г-н Яманака, за това че избра Пловдив за финал на 27-то издание на Дните на японската култура в България. За нас контактите и приятелските взаимоотношения с Япония са изключително важни и ценни. Неслучайно Пловдив е единственият български град, който е побратимен с град в Япония. Това е град Окаяма, с който имаме дългогодишни отношения, на които Община Пловдив много държи и полага усилия за тяхното укрепване, развитие и обогатяване. Вярвам, че през 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, в програмата на събитията ще има и много японско присъствие", каза в приветствието си заместник-кметът на Пловдив по културата и туризма Амелия Гешева.

Освен демонстрациите на уникални японски кимона за делник, празник, сватба и други случаи, в зависимост от семейното положение, възраст и позиция обществото, бе изнесена презентация на традиционни женски и мъжки български носии. Програмата включваше още завързване на оби, демонстрация на източни бойни изкуства и традиционната японска чаена церемония. В края на демонстрациите, всички желаещи опитаха чай, приготвен според традиците на Урасенке школата, създадена в Киото преди повече от 300 години.

Коментари

Задължително поле