ЕК предупреждава в доклад България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденци

Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

273 деца са отпаднали от училище в Търновско за година От РИО са сигнализирали прокуратурата за новосъздадени семейства от невръстни момичета и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко

Снимка: Веселина Ангелова

Общо 273 деца са отпаднали от училище във Великотърновска област през изминалата учебна година. Това обяви Розалия Личева, началник на Регионалния инспекторат по образование /РИО/ във Велико Търново.

„Общият брой на учениците в областта в началото на 15 септември миналата година е бил 22 073, а в края- 21 800. Отпадналите от 1 до 12 клас деца са напуснали клас по различни причини. Най- голям брой- 146, са отпътували с родителите си на гурбет в чужбина, друга част не са посещавали училище заради ранни бракове, а има и група ученици със специални образователни потребности -заболявания, чиито родители не желаят да ги запишат след 7 клас в друго училище, заради ангажименти и пътуване до школото“, коментира още Личева.

От РИО са сигнализирали прокуратурата за новосъздадени семейства от невръстни момичета и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко.

За периода септември 2017- февруари 2018 година 63 екипа с 850 експерти, създадени по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, са обходили общо 6000 адреса в региона. Екипите са заварили 3850 деца, които са заминали в чужбина, като не е известно от колко години са там. 113 са били незаписаните деца в училище, като след намесата на екипите, те са започнали да посещават учебни занятия.

25 деца обаче не са продължили образованието си. Семействата, които не пускат отрочетата си на училище, са предимно в горнооряховския квартал „Калтинец“ и в село Върбица. Ромите в „Калтинец“, който е с реноме на мека на телефонните измами, не се впечатляват от спиране на детските добавки и други парични санкции, заради охолния живот. „Част от тези семейства имат и роднини в чужбина, които изкарват достатъчно пари, за да се вълнуват от наказанията“. Битът и традициите на други ромски фамилии пък водели до това децата да останат неграмотни.

В село Камен например, където живеят роми бургуджии пък, децата ходят редовно на училище. В еленското село Майско се наблюдава друга тенденция – учениците кампанийно се отписват през срока от училище и тръгват с родителите си на гурбет, а след това се връщат и отново се записват.

Заради голям брой отсъствия пък като „рискови“ за напускане са се водили 453 ученици.

„Механизмът стартира пилотно, а сега, с Постановление 100 от 8 юни на МОН, той става постоянно действащ. Екипите, които работят по него, включват представители на РУО, училищата, общините, „Социално подпомагане“, полицията. В Механизма ясно са разписани задълженията на всяко едно ведомство. Вече работи и Електронна информационна система, в която се нанасят актуални данни за всеки един ученик. Тя е национална и може да засича преместване на даден ученик в друго училище в страната. Тази система пък е интегрирана със системата на „Социално подпомагане“, както и с друга на МОН – по Образец 1. След въвеждане на данни от директора на училището, от социалните могат да се ориентират за отсъствията на ученика и да спират детските добавки, а от общините – да пускат наказателни постановления за родителите“, обясни Розалия Личева.

Тя допълни, че за учебната 2017/ 2018 г. четирикратно е актуализирана информация за великотърновска област в системата. През това лято училищата и общините получиха специални устройства за достъп от системата от МОН, които са осигурени от фирмата, разработила софтуъра. Целта е системата да бъде защитена, както и работата с нея да е в синхрон със Закона за защита на личните данни.

През тази година областта е районирана на 55 района, а сформираните екипи са 55, като всеки се ръководи от един експерт от РУО- Велико Търново.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.