Теди Бургазлиева показа за първи път близнаците Семейството на най-красивата българка за 2002 г. се сдоби с нов дом в Лос Анджелис

Учени разкриха на какво се дължи здравината на паяжината

Премиерът Борисов и турският министър на търговията обсъдиха развитието на търговско-икономическото партньорство

Спипаха 31-годишен мъж с канабис и кокаин в Силистра

Благоевград е домакин на Кубинска танцова панорама

Четири столични квартала останаха без парно заради авария

От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия

Одобриха проект за близо 4 млн. евро на община Велико Търново по INTERREG С 3,9 млн.евро ще бъдат рехабилитирани улици в старата столица

Кирил Ананиев подписа договорите за доставка на първите над 200 нови линейки

Адвокат Ирен Савова: Съобщението за моята смърт е твърдо преувеличено Не са верни и слуховете, че полицията вече е заловила автора на заплахата с некролози, коментира защитникът на държавата за царските имоти

Местят оригиналния факел на Статуята на свободата в музей

Търговски обект горя на Околовръстното шосе на София (СНИМКИ)

34-годишен работник в рудник е починал, след като е бил затрупан от скална маса

Военномедицинска академия изпрати нов екип в Мали

Засякоха четирима дрогирани зад волана през уикенда в Търновско Единият шофьор е употребил и алкохол

273 деца са отпаднали от училище в Търновско за година От РИО са сигнализирали прокуратурата за новосъздадени семейства от невръстни момичета и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко

Снимка: Веселина Ангелова

Общо 273 деца са отпаднали от училище във Великотърновска област през изминалата учебна година. Това обяви Розалия Личева, началник на Регионалния инспекторат по образование /РИО/ във Велико Търново.

„Общият брой на учениците в областта в началото на 15 септември миналата година е бил 22 073, а в края- 21 800. Отпадналите от 1 до 12 клас деца са напуснали клас по различни причини. Най- голям брой- 146, са отпътували с родителите си на гурбет в чужбина, друга част не са посещавали училище заради ранни бракове, а има и група ученици със специални образователни потребности -заболявания, чиито родители не желаят да ги запишат след 7 клас в друго училище, заради ангажименти и пътуване до школото“, коментира още Личева.

От РИО са сигнализирали прокуратурата за новосъздадени семейства от невръстни момичета и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко.

За периода септември 2017- февруари 2018 година 63 екипа с 850 експерти, създадени по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, са обходили общо 6000 адреса в региона. Екипите са заварили 3850 деца, които са заминали в чужбина, като не е известно от колко години са там. 113 са били незаписаните деца в училище, като след намесата на екипите, те са започнали да посещават учебни занятия.

25 деца обаче не са продължили образованието си. Семействата, които не пускат отрочетата си на училище, са предимно в горнооряховския квартал „Калтинец“ и в село Върбица. Ромите в „Калтинец“, който е с реноме на мека на телефонните измами, не се впечатляват от спиране на детските добавки и други парични санкции, заради охолния живот. „Част от тези семейства имат и роднини в чужбина, които изкарват достатъчно пари, за да се вълнуват от наказанията“. Битът и традициите на други ромски фамилии пък водели до това децата да останат неграмотни.

В село Камен например, където живеят роми бургуджии пък, децата ходят редовно на училище. В еленското село Майско се наблюдава друга тенденция – учениците кампанийно се отписват през срока от училище и тръгват с родителите си на гурбет, а след това се връщат и отново се записват.

Заради голям брой отсъствия пък като „рискови“ за напускане са се водили 453 ученици.

„Механизмът стартира пилотно, а сега, с Постановление 100 от 8 юни на МОН, той става постоянно действащ. Екипите, които работят по него, включват представители на РУО, училищата, общините, „Социално подпомагане“, полицията. В Механизма ясно са разписани задълженията на всяко едно ведомство. Вече работи и Електронна информационна система, в която се нанасят актуални данни за всеки един ученик. Тя е национална и може да засича преместване на даден ученик в друго училище в страната. Тази система пък е интегрирана със системата на „Социално подпомагане“, както и с друга на МОН – по Образец 1. След въвеждане на данни от директора на училището, от социалните могат да се ориентират за отсъствията на ученика и да спират детските добавки, а от общините – да пускат наказателни постановления за родителите“, обясни Розалия Личева.

Тя допълни, че за учебната 2017/ 2018 г. четирикратно е актуализирана информация за великотърновска област в системата. През това лято училищата и общините получиха специални устройства за достъп от системата от МОН, които са осигурени от фирмата, разработила софтуъра. Целта е системата да бъде защитена, както и работата с нея да е в синхрон със Закона за защита на личните данни.

През тази година областта е районирана на 55 района, а сформираните екипи са 55, като всеки се ръководи от един експерт от РУО- Велико Търново.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.