2739 работни места създали чуждите инвеститори

16% от работодателите за първи път чрез анкетата разбират, че има такъв регламент.

Страната ни е на 29-о място в Европа по брой привлечени вложения

Реализирани са 33 проекта

България се нарежда на 29-то място в класацията на страните по брой привлечени преки чуждестранни инвестиции през 2017 г., според Проучването на атрактивността на Европа за инвеститорите на консултантската компания EY.

Общо 33 проекта са създадени от ПЧИ у нас през миналата година, като броят им намалява спрямо 2016 г., когато са били 36.

Създадените нови работни места вследствие на ПЧИ обаче, са едва 2739 - с 30% по-малко спрямо 2016 г., когато новите работни места са били 3959. Традиционно, най-големите инвеститори в България са Германия, която създава 1200 работни места, Великобритания - с 510 работни места и САЩ - с 242. Новосъздадените работни места от ПЧИ в България са предимно в сферата на бизнес услугите, финансите, информационните технологии, транспорта и логистиката.

“В България ние трябва да използваме стратегическото си географско местоположение, да обединим усилия за изграждането на благоприятна инфраструктура за инвеститорите и да работим за привличане на дългосрочни партньори”, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово. По думите му предвид различните геополитически трусове около нас, страната ни трябва да работи за своята вътрешна стабилност и за улесняване развитието на секторите със силна добавена стойност към икономиката.

Общо в Европа преките чужди инвестиции отбелязват рекордни нива през 2017 г. с 6 653 проекта и 353 469 новосъздадени работни места. Великобритания, Германия и Франция са трите най-атрактивни за инвеститорите дестинации през 2017 г. Те привличат общо 50% от ПЧИ, отбелязвайки лек спад в сравнение с 51% привлечени ПЧИ през 2016 г.

Регионът на Централна и Източна Европа е на трета позиция по атрактивност за инвеститорите с 41% след Западна Европа с 53% и Китай с 42%.

Коментари

Задължително поле