Французинът е готвил за Де Гол, отказва на Джон Кенеди
Жак Пепен е роден седмица преди Коледа на 18 декември 1935 г., във френското градче Бург ан Брес, недалеч от Лион. На 12-годишна възраст зарязва образованието си и започва чиракуване в семейния ресторант "Пеликанът". Няколко години по-късно вече е в Париж и готви за генерал Шарл де Гол. През 1959 г. Франция му отеснява и стяга куфарите и тенджерите за Съединените щати, където живее и до днес със съпругата си Глория.
Освен тежката автомобилна катастрофа, която Жак претърпява и след която си взема почивка от печката, има и други неща, които го откъсват от голямата му страст. Обича да рисува - в миналото с маслени бои, сега с акрилни. Признава Пикасо, харесва също импресионистите от родината си - Моне, Мане, Реноар.
Представете си, че сте на крехката възраст от 25 години и внезапно получите предложение да бъдете личният готвач на Джон Фицджералд Кенеди в Белия дом. На такава оферта не се отказва, бихте казали. "Не" бил отговорът на Жак Пепен . Обяснението е съвсем просто - позицията не му вдъхвала много доверие и не виждал потенциал в нея. И все пак години по-късно на 13 май 2010-а той приготвя вечеря за Барак Обама .
Ето три бързи и изключително лесни рецепти от легендарния готвач:
Домат-изненада
Продукти:
6 домата
1 бял и 1 червен лук
4-5 печурки
1 тиквичка
6-7 орехови ядки
1 скилидка чесън
1 с. л. винен или балсамов оцет
1 с. л. зехтин
50 гр маслини
див лук
1-2 листенца босилек
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Махнете дръжките на доматите , както са цели, и ги пуснете за няколко секунди във вряща вода, за да се обелят по-лесно. Отрежете горната им част и ги издълбайте с лъжица. Нарежете на ситно белия лук, гъбите и тиквичката и ги запечете във фурната за 5 минути, колкото да омекнат леко. Смесете в купа зеленчуците, орехите и ситно нарязания чесън. Овкусете със сол и пипер. Добавете оцета и зехтина и разбъркайте Напълнете доматите с получената смес и ги сервирайте в чиния, като ги обърнете така, че пълнежът да не се вижда.
Нарежете отрязаната част на доматите, маслините и червения лук на ситни кубчета и ги поръсете в чинията. Добавете и малко див лук и зехтин. Поднесете със забодено листенце босилек.
Тост с репички
Продукти:
1 франзела
около 80 г обезсолено масло
1 щипка морска сол
връзка репички
Начин на приготвяне: Франзелата се нарязва на филии с дебелина от около 1 см., които леко се запичат на фурна. Всяка филия с намазва обилно с масло, а репичките се нарязват на тънки резенчета. За тази цел е най-добре да използвате белачка за зеленчуци, особено ако разполагате с такава, която има вълнообразна форма.
Репичките се подреждат върху маслото, така че да се застъпват, поръсват се с малко счукана морска сол и по този начин вече разполагате с идеално предястие, което сте приготвили само за няколко минути. А и важното е, че подхожда на почти всякакви питиета.
Дип с печени чушки
Продукти:
1 ч.ч. печени чушки
50 г тиквени семки
2 с.л. олио
1/4 ч.ч. крема сирене
1 с.л. зехтин
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете чушките на едро. Сложете ги в кухненски робот. Добавете олиото, семките, крема сиренето, зехтина, солта и пипера. Пюрирайте докато стане гладка, еднородна смес. Поднесете с хрупкави хлебни пръчици или тост.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш