Сигнал за бомба стресна Киев

Путин поиска от новото правителство промени във всички области

Ердоган призова турците: Сменяйте доларите и еврото с лири

Слънчево с кратки превалявания

НАТО и Русия се срещат на 31 май

“Илинденска Македония” отпадна, Скопие и Атина продължават преговорите в Брюксел

100 кила крие новото гадже Двамата влюбени се усамотили в Лещен

Започна срещата на Борисов с Порошенко

Общинският съветник от БСП Борис Цветков поздрави 65 ОУ в с. Бусманци по случай 140-ата му годишнина

Венци Стефанов – от приятел до враг на “Левски” Босът на "Славия" се върти около кръга на Гриша Ганчев

Албанската опозиция изкара хиляди на протест срещу премиера Еди Рама

Отслужиха панахида за загиналите за България войници

Борисов пристигна в Киев

В Япония продадоха два пъпеша за 25 000 евро

Калоян Паргов ще присъства на церемонията по връчване на годишните награди “Шофар”

3 бързи и лесни рецепти от Жак Пепен Французинът е готвил за Де Гол, отказва на Джон Кенеди

Жак Пепен е роден седмица преди Коледа на 18 декември 1935 г., във френското градче Бург ан Брес, недалеч от Лион. На 12-годишна възраст зарязва образованието си и започва чиракуване в семейния ресторант “Пеликанът”. Няколко години по-късно вече е в Париж и готви за генерал Шарл де Гол. През 1959 г. Франция му отеснява и стяга куфарите и тенджерите за Съединените щати, където живее и до днес със съпругата си Глория.

Освен тежката автомобилна катастрофа, която Жак претърпява и след която си взема почивка от печката, има и други неща, които го откъсват от голямата му страст. Обича да рисува – в миналото с маслени бои, сега с акрилни. Признава Пикасо, харесва също импресионистите от родината си – Моне, Мане, Реноар.
Представете си, че сте на крехката възраст от 25 години и внезапно получите предложение да бъдете личният готвач на Джон Фицджералд Кенеди в Белия дом. На такава оферта не се отказва, бихте казали. “Не” бил отговорът на Жак Пепен . Обяснението е съвсем просто – позицията не му вдъхвала много доверие и не виждал потенциал в нея. И все пак години по-късно на 13 май 2010-а той приготвя вечеря за Барак Обама .

Ето три бързи и изключително лесни рецепти от легендарния готвач:

Домат-изненада

ЖАК ПАПЕН

Продукти:
6 домата
1 бял и 1 червен лук
4-5 печурки
1 тиквичка
6-7 орехови ядки
1 скилидка чесън
1 с. л. винен или балсамов оцет
1 с. л. зехтин
50 гр маслини
див лук
1-2 листенца босилек
сол
черен пипер

Начин на приготвяне: Махнете дръжките на доматите , както са цели, и ги пуснете за няколко секунди във вряща вода, за да се обелят по-лесно. Отрежете горната им част и ги издълбайте с лъжица. Нарежете на ситно белия лук, гъбите и тиквичката и ги запечете във фурната за 5 минути, колкото да омекнат леко. Смесете в купа зеленчуците, орехите и ситно нарязания чесън. Овкусете със сол и пипер. Добавете оцета и зехтина и разбъркайте Напълнете доматите с получената смес и ги сервирайте в чиния, като ги обърнете така, че пълнежът да не се вижда.

Нарежете отрязаната част на доматите, маслините и червения лук на ситни кубчета и ги поръсете в чинията. Добавете и малко див лук и зехтин. Поднесете със забодено листенце босилек.

Тост с репички

ЖАК ПАПЕН

Продукти:
1 франзела
около 80 г обезсолено масло
1 щипка морска сол
връзка репички

Начин на приготвяне: Франзелата се нарязва на филии с дебелина от около 1 см., които леко се запичат на фурна. Всяка филия с намазва обилно с масло, а репичките се нарязват на тънки резенчета. За тази цел е най-добре да използвате белачка за зеленчуци, особено ако разполагате с такава, която има вълнообразна форма.

Репичките се подреждат върху маслото, така че да се застъпват, поръсват се с малко счукана морска сол и по този начин вече разполагате с идеално предястие, което сте приготвили само за няколко минути. А и важното е, че подхожда на почти всякакви питиета.

Дип с печени чушки

ЖАК ПАПЕН

Продукти:
1 ч.ч. печени чушки
50 г тиквени семки
2 с.л. олио
1/4 ч.ч. крема сирене
1 с.л. зехтин
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Нарежете чушките на едро. Сложете ги в кухненски робот. Добавете олиото, семките, крема сиренето, зехтина, солта и пипера. Пюрирайте докато стане гладка, еднородна смес. Поднесете с хрупкави хлебни пръчици или тост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.