3 години затвор заради смъртта на гост, посегнал на домакина си

Снимка: Архив

Алкохол и непотърсена навреме лекарска помощ станали причина за трагедията

Присъда от 3 години затвор е постановил Окръжният съд в Търговище преди празниците за мъж, който, предизвикан в съня си, ударил свой гост с юмрук по главата, а битият издъхнал близо месец по-късно от масиран кръвоизлив.

Историята се разиграла в последния ден на 2016 г., когато В. отишъл на гости на бившия си колега Г. Домакинът вече се черпел с баща си и други хора, бил употребил половин литър ракия. С новодошлия продължили и изпили още литър водка. Гостът останал да спи в апартамента на бившия колега, но по някое време отишъл в леглото на Г. и почнал да го опипва, разказвал домакинът. Заради посегателството, което го възмутило, той ударил няколко пъти госта си В. и се разкрещял. Това разбудило и баща му в съседната стая и той предложил колегата, който явно бил видимо пиян, да си ходи вкъщи. Закарали го с такси в дома на брат му, където гостувал. Там битият В. твърдял, че е станал жертва на побой от трима-четирима. Тази версия повтарял и на другия ден. Всичко изглежда щяло да се размине като недоразумение в пияно състояние, но след седмица битият започнал да усеща проблеми с главата. На десетия ден припаднал и го вкарали в болница. Там установили, че В. е получил голям кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, издъхнал на 5 февруари. Експертизите установили, че ако е потърсил помощ навреме, животът му е щял да бъде спасен.

Домакинът е даден на съд за причинена смърт по непредпазливост в резултат на умишлено нанесени удари. Защитата му поискала оправдателна присъда, защото нямало доказателства, че той е виновен за смъртта, а имало само предположения. Адвокатът твърдял още, че Г. е бил обект на сексуално посегателство и се е отбранявал.

От психиатричната експертиза пък ставало ясно, че даденият на съд има личностово разстройство- шизоидна форма, което предполагало свръхсетивен прочит на всяко едно чуждо действие спрямо личността му, независимо от това дали то има реално ощетяващ характер или не.

Майката на починалия и пълнолетният му син поискали обезщетение от по 100 000 лв. Съдът преценил, че родителката трябва да получи 10 000 лв. Наследникът му трябва да вземе обезщетение от 15 000 лв. Освен тези суми осъденият дължи и над 3 600 лв. за експертизи, такси, адвокати на близките на починалия.

Към наказанието от 3 години съдът е присъединил още 4 месеца от предишна условна присъда, в чиито изпитателен срок станал трагичния инцидент.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Коментари

Задължително поле