3 години затвор за пиян шофьор, погубил свой спътник

Снимка: Архив

23-годишен шофьор, причинил катастрофа, в която загинал негов спътник и била ранена жена, бе осъден от Варненския окръжен съд на 3 г. затвор.

Тежкият инцидент се случил на 3 ноември 2018 г. в землището на с. Старо Оряхово. Явор Д. седнал зад волана след почерпка. Качил в колата си свой познат и дъщеря му. Автомобилът летял със 137 км/ч, когато на завой след разклона за с. Равна гора младежът изтървал управлението. Колата излетяла от шосето и се ударила в крайпътни дървета. На място загинал пътникът, а дъщеря му получила средна телесна повреда. След катастрофата се установило, че Явор е шофирал с 1,07 промила алкохол.

Пред съда той призна изцяло фактите в обвинителния акт и поиска съкратено съдебно следствие. Така първоначалното му ефективно наказание от 4 г. и 6 месеца бе редуцирано с 1/3.

На делото стана ясно, че той е осъждан и е имал предишни нарушения на Закона за движение по пътищата. В периода 2016-2018 г. са му били издадени две наказателните постановления и е бил глобяван два пъти.

Магистратите лишиха Явор от право да управлява автомобил за срок от 4 г. и постановиха той да плати разноските по процеса в размер на 3914 лв. Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Коментари

Задължително поле