Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

3 000 шуменци се настанили в Дуисбург От германската община питат как да интегрират наши роми

Областният управител на Шумен проф.Стефан Желев прие във вторник представители на общинските власти от германския град Дуисбург. Оказва се, че там по официални данни живеят над 9а000 български граждани, а 3 000 от тях са от Шуменско и интерграцията им създава проблеми.
В немската делегацията са били експерти по интеграция, образование и закрила на детето от община Дуисбург, както и представители на неправителствената организация AWO-integrations. Посещението е по европейския проект ROMACT с цел обмяна на информация и добри практики, подпомагащи интеграцията.

При разговорите Марио Терзич, ръководител на общинския отдел “Интеграция” е оповестил, че една трета от жителите на Дуисбург имат миграционна история. Расте броят не само на българите, а и на румънците след приемане на двете страни в ЕС.

“Проблем пред институциите създава концентрацията на имигрантите само в три квартала на Дуисбург, където те обитават стари сгради в лошо състояние. В детските градини няма достатъчно места за децата, които са и без здравни осигуровки”, каза Терзич.

Освен това в училищата интеграцията е трудна, заради незнанието на езика и се отделя специално внимание на обучението по немски. Представителите на шуменските неправителствени организации информираха за проекти и добри практики, подпомагащи процеса на интеграция, по които са работили. Споделиха и различни модели за обучение на учителите и родителите за стимулиране интереса на учениците, чрез които са постигнали добри резултати при работата си в общността.

В работната среща участваха и зам.-областният управител Ширин Вели, Силвия Станчева, координатор на Център “Амалипе”, Серги Каракашев, председател на ромска фондация “Искра”, Филип Тодоров, член на сдружение “Алтернатива за бъдещето”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. А, стана тя каквато стана!!!!! Ама нали те самите дойчовци толкова пъти са ни “давали акъл” как да ги интегрираме мангалите???? И к’во ша прайм с’я??????

  1. Прав си. Но нека все пак кажем на човечеца – “нека пита, нека знае”, нали така беше…
   НЕ СЕ КАХЪРЕТЕ. ОСТАВЕТЕ ГИ, ТЕ САМИ ЩЕ ВИ ИНТЕГРИРАТ 🙂 🙂 🙂 Щом са се скупчили вече във вашия град, в три вехти квартала, значи са на правия път! Нали сме равни, еднакви в раличието, многообразието си.
   Други въпроси има ли? А, нещо за мигрантите пита г-жа Ангела… Ако ни приберете, редом с мюслиманите ви и целиот ни циганор, хвала няма да имате 🙂

   1. Интегра̀ция – Обединяване в едно цяло на групи, колективи, страни поради обща работа или/и общи интереси.
    И който може, се по-обединява, т.е. повече обединява 🙂 🙂 🙂
    Комсомолският секретар Меркел ще има още много да учи… И да си припомни, че хитлер се опита да ги интегрира по един особен начин и пак не успя.

Отговорете