Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

3 000 шуменци се настанили в Дуисбург От германската община питат как да интегрират наши роми

Областният управител на Шумен проф.Стефан Желев прие във вторник представители на общинските власти от германския град Дуисбург. Оказва се, че там по официални данни живеят над 9а000 български граждани, а 3 000 от тях са от Шуменско и интерграцията им създава проблеми.
В немската делегацията са били експерти по интеграция, образование и закрила на детето от община Дуисбург, както и представители на неправителствената организация AWO-integrations. Посещението е по европейския проект ROMACT с цел обмяна на информация и добри практики, подпомагащи интеграцията.

При разговорите Марио Терзич, ръководител на общинския отдел „Интеграция“ е оповестил, че една трета от жителите на Дуисбург имат миграционна история. Расте броят не само на българите, а и на румънците след приемане на двете страни в ЕС.

„Проблем пред институциите създава концентрацията на имигрантите само в три квартала на Дуисбург, където те обитават стари сгради в лошо състояние. В детските градини няма достатъчно места за децата, които са и без здравни осигуровки“, каза Терзич.

Освен това в училищата интеграцията е трудна, заради незнанието на езика и се отделя специално внимание на обучението по немски. Представителите на шуменските неправителствени организации информираха за проекти и добри практики, подпомагащи процеса на интеграция, по които са работили. Споделиха и различни модели за обучение на учителите и родителите за стимулиране интереса на учениците, чрез които са постигнали добри резултати при работата си в общността.

В работната среща участваха и зам.-областният управител Ширин Вели, Силвия Станчева, координатор на Център „Амалипе“, Серги Каракашев, председател на ромска фондация „Искра“, Филип Тодоров, член на сдружение „Алтернатива за бъдещето“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. А, стана тя каквато стана!!!!! Ама нали те самите дойчовци толкова пъти са ни „давали акъл“ как да ги интегрираме мангалите???? И к’во ша прайм с’я??????

  1. Прав си. Но нека все пак кажем на човечеца – „нека пита, нека знае“, нали така беше…
   НЕ СЕ КАХЪРЕТЕ. ОСТАВЕТЕ ГИ, ТЕ САМИ ЩЕ ВИ ИНТЕГРИРАТ 🙂 🙂 🙂 Щом са се скупчили вече във вашия град, в три вехти квартала, значи са на правия път! Нали сме равни, еднакви в раличието, многообразието си.
   Други въпроси има ли? А, нещо за мигрантите пита г-жа Ангела… Ако ни приберете, редом с мюслиманите ви и целиот ни циганор, хвала няма да имате 🙂

   1. Интегра̀ция – Обединяване в едно цяло на групи, колективи, страни поради обща работа или/и общи интереси.
    И който може, се по-обединява, т.е. повече обединява 🙂 🙂 🙂
    Комсомолският секретар Меркел ще има още много да учи… И да си припомни, че хитлер се опита да ги интегрира по един особен начин и пак не успя.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.