Tри ракети са изстреляни от Ивицата Газа към Израел

Духовният код на България, народа и азбуката

Тамплиерите отличиха Георги Иванов с приз за рицарство

Коледна приказка в Антверпен

Тяло на жена е намерено в морето в Бургас

Северна Корея: Разговорите за денуклеаризация със САЩ са „извън масата за преговори“

Пожар гори в общежитие в Студентски град в София

Пътнически влак дерайлира край Кърджали

Бастнезитът знае за какво мечтаеш Бижутата с него се броят на пръсти

Поледицата прати близо 100 души в „Пирогов“

Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Русе“

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Македонски автобус се преобърна в Сърбия, 26 души са ранени (СНИМКИ)

Три земетресения на гръцкия остров Крит

Екатерина Захариева: Изказването на Путин за „Турски поток“ и изгоненият български дипломат нямат общо

3 000 шуменци се настанили в Дуисбург От германската община питат как да интегрират наши роми

Äåëåãàöèÿ îò Äóèñáóðã îáìåíÿ îïèò ñ øóìåíñêèòå âëàñòè çà èíòåãðàöèÿ

Областният управител на Шумен проф.Стефан Желев прие във вторник представители на общинските власти от германския град Дуисбург. Оказва се, че там по официални данни живеят над 9а000 български граждани, а 3 000 от тях са от Шуменско и интерграцията им създава проблеми.
В немската делегацията са били експерти по интеграция, образование и закрила на детето от община Дуисбург, както и представители на неправителствената организация AWO-integrations. Посещението е по европейския проект ROMACT с цел обмяна на информация и добри практики, подпомагащи интеграцията.

При разговорите Марио Терзич, ръководител на общинския отдел „Интеграция“ е оповестил, че една трета от жителите на Дуисбург имат миграционна история. Расте броят не само на българите, а и на румънците след приемане на двете страни в ЕС.

„Проблем пред институциите създава концентрацията на имигрантите само в три квартала на Дуисбург, където те обитават стари сгради в лошо състояние. В детските градини няма достатъчно места за децата, които са и без здравни осигуровки“, каза Терзич.

Освен това в училищата интеграцията е трудна, заради незнанието на езика и се отделя специално внимание на обучението по немски. Представителите на шуменските неправителствени организации информираха за проекти и добри практики, подпомагащи процеса на интеграция, по които са работили. Споделиха и различни модели за обучение на учителите и родителите за стимулиране интереса на учениците, чрез които са постигнали добри резултати при работата си в общността.

В работната среща участваха и зам.-областният управител Ширин Вели, Силвия Станчева, координатор на Център „Амалипе“, Серги Каракашев, председател на ромска фондация „Искра“, Филип Тодоров, член на сдружение „Алтернатива за бъдещето“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. А, стана тя каквато стана!!!!! Ама нали те самите дойчовци толкова пъти са ни „давали акъл“ как да ги интегрираме мангалите???? И к’во ша прайм с’я??????

  1. Прав си. Но нека все пак кажем на човечеца – „нека пита, нека знае“, нали така беше…
   НЕ СЕ КАХЪРЕТЕ. ОСТАВЕТЕ ГИ, ТЕ САМИ ЩЕ ВИ ИНТЕГРИРАТ 🙂 🙂 🙂 Щом са се скупчили вече във вашия град, в три вехти квартала, значи са на правия път! Нали сме равни, еднакви в раличието, многообразието си.
   Други въпроси има ли? А, нещо за мигрантите пита г-жа Ангела… Ако ни приберете, редом с мюслиманите ви и целиот ни циганор, хвала няма да имате 🙂

   1. Интегра̀ция – Обединяване в едно цяло на групи, колективи, страни поради обща работа или/и общи интереси.
    И който може, се по-обединява, т.е. повече обединява 🙂 🙂 🙂
    Комсомолският секретар Меркел ще има още много да учи… И да си припомни, че хитлер се опита да ги интегрира по един особен начин и пак не успя.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.