3 феноменални рецепти с цвекло

Цвеклото е уникален кореноплоден зеленчук, който може да предложи широк спектър от ползи за здравето. Той понижава кръвното налягане, пречиства кръвта, бори инфекциите, помага на храносмилането и подобрява физическата активност. Съдържа различни хранителни вещества и съединения, които няма в много други храни. Независимо дали добавяте цвеклото в салата, или пиете сока от него, този зеленчук е почти задължителен за вашето диетично меню.

 

1. Салата с цвекло 

Необходими продукти:
• Червено цвекло – 2 глави
• Жълто цвекло – 2 глави
• Зехтин - ½ ч.ч. 
• Сол – 3 щипки
• Черен пипер – 3 щипки
• Сок от нар – ½ ч.ч.
• Ябълков оцет – 2 ч.л.
• Дижонска горчица – 1 ч.л.
• Кленов сироп/мед – 1 с.л.
• Бейби рукола – 150 гр.
• Козе сирене – 100 гр.
• Нар – ½ бр. 
• Орехи – 100 гр.

Отрежете горната част на цвеклото като оставите 1 см. от стъблото. Измийте и го подсушете добре. 
Поставете алуминиево фолио в малка тавичка и в него сложете добре измитото цвекло. Подправете го с сол, черен пипер и малко зехтин и го увийте във фолиото. Печете цвеклото до готовност между 40 – 60 минути. Времето варира спрямо големината на главите. Когато омекне добре, го оставете да изстине, обелете го и го нарежете на половинки или четвъртинки.

Дресингът започва със смесването на сока от нар, ябълковия оцет, горчицата и меда. След това добавете зехтина на тънка струя. Накрая подправете със сол и черни пипер.

Рецептата завършва със сервирането като бейби руколата е основата на салатата. Върху нея нареждаме цвеклото, поръсваме със семената от нар,козето сирене и орехите и овкусяваме с дресинга. 

 

2. Пюре от кореноплодни

Необходими продукти:
• Цвекло -1 глава
• Корен от целина - ¼ глава
• Морков – 1 бр.
• Картов – 1 бр., малък
• Сметана – 100 мл.
• Масло – 2 с. л.
• Мед – 1 с. л.
• Сол 
• Черен пипер
Обелваме и почистваме всички зеленчуци. За да ги сварите по-лесно, можете да ги нарежете на едри кубчета. Варете ги до готовност в подсолена вода. Когато са добре омекнали, ги пасирайте. Накрая на бавен огън, бъркайки, добавете мазнината, подправките, сметаната и меда. 
Пюрето от кореноплодни е идеален партньор на много меса като свинско, телешко, патешко, а може да се сложи дори в бургер. 

 

3. Яхния със свинско и цвекло 

Необходими продукти:
• Свинско месо – 700 гр.
• Цвекло – 2 бр.
• Морков – 2 бр.
• Картофи – 2 бр.
• Лук - глави
• Джинджифил – 10 гр. от корен
• Червено вино – 2 с.л.
• Мед- 2 с.л.
• Масло – 2 с.л.
• Чесън – 2 / 3 скилидки 
• Пресен магданоз – ½ връзка
• Канела 
• Сол
• Черен пипер
• Червен пипер
• Пушен червен пипер
• Мазнина


Почистете месото и го нарежете на кубчета. Подправете го със сол, черен пипер, червен пипер, пушен червен пипер, джинджифил и канела и го запечатайте с маслото в тенджера или голямо гърне. Когато се образува златиста коричка добавете червеното вино, меда, нарязания на едро лук, накълцания на ситно чесън и 3 чаши студена вода. Оставете го да къкри за около 1 ч. и 30 мин., като отделяте пяната.

Когато месото е готово го извадете от течността и в нея сложете предварително обелените и нарязаните на едри кубчета зеленчуци. Варете ги до готовност и опитайте отново бульона. Подправете още при нужда. 
Накрая върнете месото и поръсете със ситно нарязания магданоз. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме