3 най-добри рецепти с авокадо

Авокадото е ценен плод заради високата си хранителна стойност и се добавя към всички видове ястия благодарение на приятния си вкус и богата текстура. Според серия проучвания и статистически данни плодът с право си заслужава прозвището “супер храна”. Авокадото се нарежда сред първите места в списъка на най-здравословните храни на планетата.

Повечето плодове се състоят главно от въглехидрати, докато авокадото е с високо съдържание и на здравословни мазнини. То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Поради тази причина, ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми, както и да балансираме хранителния си режим.

1. Салата Бурата 

Необходими продукти:

• Домати – 1 бр. голям и розов
• Авокадо – 1 бр. голямо
• Кедрови ядки – 1 супена лъжица
• Рукола – 2 шепи 
• Валериана – 1 шепа
• Бурата – 150 гр. биволска 
• Босилеково песто – 2 супени лъжици 
• Зехтин – 2 супени лъжици
• Сол 
• Балсамова редукция – за поръсване

Обелете и нарежете доматите и авокадото на едри купчета. Руколата и валерианата измийте под студена течаща вода и ги оставете хубаво да се отцедят от капките. Смесете всичко в една купа и овкусете с пестото, зехтин и сол.

В центъра на чинията за поднасяне поставете бомбичката от сирене бурата, подсушена от течността.
На края поръсете с балсамова редукция и поднесете. Тя може да бъде както обикновена, така и малинова. 

 

2. Пиле със сос от авокадо  

Необходими продукти за гърдите:

• Пилешки гърди – 2 пеперуди 
• Черен пипер 
• Сол 
• Зехтин

Необходими продукти за соса:

• Авокадо – 1 бр. меко
• Пресен босилек 
• Крема сирене 
• Чесън – 1 скилидка 
• Кисело мляко – 2 супени лъжици 
• Лимонов сок – 1 супена лъжица
• Черен пипер
• Сол 
• Вода – 2 супени лъжици

Отрежете пилешката пеперуда през средата и после разделете всяка гърда хоризонтално на две части. Така ще получите от 4 парчета пиле, общо 8. Подправете ги със сол и черен пипер. Загрейте тиган с малко зехтин и ги запечете на тигана за около 3-4 минути на страна, за да останат сочни.

Между временно обелете авокадото и го сложете в каната на блендера. Добавете връзка пресен босилек, киселото мляко, крема сиренето, чесъна, лимоновия сок, водата, солта и пипера и пасирайте, докато структурата стане гладка.

Сервирайте пилешките филета, поляти със соса от авокадо и гарнирани с нарязан розов домат или друга гарнитура.

 

3. Шоколадов мус от авокадо  

Необходими продукти:

• Авокадо – 1 бр., меко 
• Ванилия – 1 бр. 
• Какао – 50 – 60 гр., натурално
• Мед – 1-2 супени лъжици
• Мляко – 6 супени лъжици  

Отделете месестата част на авокадото от костилката и кората. Сложете всичко в блендера и миксирайте до гладка структура. Когато сместа стане еднородна, мусът е готов. Съчетайте със сурови ядки като орехи, лешници или др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме