3 планински зимни супи (Рецепти)

Идната седмица температурите отново падат под нулата. А какъв по-хубав начин да се стоплим от ароматна, вкусна и топла чорба. Супите са особено полезни за здравето, тъй като са течна храна и в процеса им на готвене место, зеленчуците и подправките запазват всичките си положителни качества. Вижте някои от най-вкусните зимни супи, които се готвят по хижите в планините!

 

1. Джолан чорба 

Необходими продукти:
• Свински джолан - около 1 300 гр.
• Прясно мляко – 1 литър
• Масло – 60 гр.
• Олио - 2 с.л.
• Черен пипер - 1 щипка 
• Червен пипер - 1 с.л.
• Сол - 1 щипка

Сгответе джолана в тенджера под налягане, след като сте го почистили добре. Подправете го със сол и черен пипер. Котлонът трябва да е на максимална температура, докато заври. След това го оставете на средна за около час. Когато месото е готово го охладете, обезкостете и накъсайте или нарежете на малки парчета.

Сложете в тенджера прясното мляко и го загрейте на котлона. Междувременно на тиган загрейте и маслото заедно с олиото и запържете червения пипер за няколко секунди. Сипете два три черпака от отделения месен бульон и разбъркайте.

Щом млякото кипне изсипете запръжката в него. Разбъркайте и долейте около 2 литра от месния бульона.

Добавете в тенджерата и накъсаното месо. Накрая подправете със сол и черен пипер и гответе още около 10 мин. 

 

2. Супа с праз

Необходими продукти:
• Праз – 2 бр. (бялата част)
• Картофи – 1 бр.
• Моркови – 1 бр.
• Тиквичка – ½ бр.
• Пилешки бульон – 700 гр. 
• Сметана – 100 мл.
• Топено сирене – 1 с.л.
• Краве масло – 75 гр.
• Сол 
• Черен пипер 
• Бекон – 5 слайса

Почистете и нарежете зеленчуците на едри парчета. Сложете ги в тенджера заедно с пилешкия бульон и варете, докато омекнат.

Подправете и махнете от котлона. Добавете кравето масло, сметаната и топеното сирене. След това пасирайте супата до хомогенна смес.

Накрая изпечете бекона на фурна или на грил тиган, за да стане хрупкав.

 

3. Унгарска гъбена супа 

Необходими продукти:
• Масло – 4 с.л.
• Лук – 2 ч.ч.
• Гъби – 1 кг.
• Бульон – 2 ч.ч. (пилешки или зеленчуков)
• Сухо бяло вино – ½ ч.ч.
• Мащерка – 2 ч.л.
• Червен пипер – 2 ч.л.
• Черен пипер – 1 ч.л.
• Соев сос – 2 с.л.
• Мляко – 1 ч.ч.
• Брашно – 3 с.л.
• Сметана – ¼ ч.ч.
• Лимонов сок – 2 с.л.
• Магданоз – 2 с.л.

Задушете гъбите и лука заедно с маслото за около 15 мин. на средна температура, докато омекнат. Подправете с мащерката, червения и черния пипер, пилешкия бульон, соевия сос и бялото вино. Оставете супата да къкри, докато течността се изпари до половината.

В отделна купа разбийте брашното с млякото до получаване на гладка смес. След това я добавете към супата, за да се сгъсти за около 10 мин.

Накрая, при слаб огън и непрекъснато разбъркване, прибавете сметаната и лимоновия сок.  

Гарнирайте супата с магданоз и я сервирайте гореща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме