3 традиционни немски ястия (Рецепти)

Германия е страна с изключително интересна архитектура, култура и традиции. Тази страна може да зарадва душата с красивата си природа, но и с удивителните си традиционни ястия. Повечето от тях са подходящи за зимните студени дни и включват месо – любима част от храната на българите. Така че защо не пробвате нещо вкусно и необичайно, което да поглези сетивата ви?!

 

1. Зауербратен

Необходими продукти:
• Свинско месо – 1.5 кг.
• Морков – 1 бр.
• Целина – 1 стрък 
• Праз – 1 малък 
• Лук – 2 глави
• Червено вино – ½ ч.ч.
• Винен оцет – ½ ч.ч.
• Масло – 3 с.л.
• Свинска мас – 2 с.л.
• Брашно – 1 с.л.
• Карамфил – 1 щипка
• Дафинов лист – 3 бр.
• Канела – 1 к.л.

Мариновайте свинското за едно денонощие в оцет, вино, карамфил, дафинов лист, канела, накълцан морков, целина, лук и праз. Целта е сместа, заедно с течността, да покрие месото. Ако се наложи долейте малко вода.

На следващия ден запечатайте местото на тиган от всички страни в разтопеното масло и го поставете в гювеч заедно със сместа за мариноване и свинската мас. Печете го на 180 градуса в предварително загрята фурна около час и половина.

Когато приключите с печенето, минете останалия сос през цедка и го прехвърлете в касерола. Разтворете в него брашното и гответе на слаб огън за 15 мин. при непрекъснато бъркане.

Накрая нарежете месото на филийки и полейте със соса.

 

2. Телешко по Бургундски 

Необходими продукти:
• Телешко месо – 800 гр.
• Свински гърди – 200 гр.
• Печурки – 250 гр.
• Морков – 2 бр.
• Червен лук – 2 бр.
• Чесън – 2/3 скилидки 
• Селъри – 3 стръка 
• Дафинов лист – 3 бр.
• Концентрирано доматено пюре – 1 кутийка 
• Червено вино – 250 мил.
• Масло – 40 гр.
• Телешки бульон – 500 мл.
• Сол 
• Черен пипер 
• Олио - 3 с.л 
• Брашно – 2 с.л.

Направете месото на парчета, подправете го със сол и черен пипер и го запечатайте на 3/4 пъти на котлона с малко мазнина. Когато придобие златист цвят, го извадете. Нарежете чесъна на ситно, а лука, моркова и селърито на едро. Запържете зеленчуците в мазнината от месото.

След това сложете всичко в тенджера, изсипете доматеното пюре и разбъркайте. Добавете брашното при непрекъснато бъркане и след 1-2 мин. идва ред на бульона, виното и дафиновия лист.

Когато ястието заври, намалете котлона на средна степен и го оставете да къкри около 2 часа.

Към края на приготвянето му нарежете гъбите и ги добавете към манджичката. Гответе още 15 минути. Овкусете допълнително, ако се налага. Сервирайте ястието, гарнирано с картофено пюре.

 

3. Торта Шварцвалд 

Необходими продукти:
За блатовете: 
• Яйца – 6 бр.
• Захар – 1 ч.ч.
• Ванилов екстракт – 1 ч.л.
• Натурален шоколад – 100 гр.
• Брашно – 1 ч.ч.
За сиропа:
• Захар - ¼ ч.ч. 
• Вода – 1/3 ч.ч.
• Черешов ликьор/ром – 3 с.л.
За крема:
• Череши – 500 гр.
• Нишесте – 1 с.л. 
• Черешов ликьор – 2 с.л. 
• Сметана – 500 мл. 
• Черен шоколад – 100 гр.

За блатовете е необходимо да разбиете яйцата, заедно със захарта и ванилията, докато не станат на пяна (5-8 мин. с миксер). Разтопете черния шоколад на водна баня и го добавете към яйчената смес. С бавно бъркане включете и предварително пресятото брашно. Застелете с хартия за печене около 24-сантиметрова форма и печете около 10 минути до готовност. Трябва да получите 3 броя блатове.

Направете сиропа като смесете захарта и водата и ги оставете да заврят. Когато се охлади, добавете черешовия ликьор и напоете блатовете с течността.

Започнете пълнежа като сложете черешите в малка тенджерка, заедно с няколко лъжици захар и 50 мл. вода. Когато заврят, ги извадете черешите с решетъчна лъжица и добавете нишестето към течността. В момента, в който се сгъсти, върнете черешите обратно, за да омекнат хубаво.

Кремът е от подсладена сметаната, разбита на гъст сняг.

За да сглобите тортата редувайте блат, сироп, крем, череши докато свършат. Отстрани измажете със сметана, поръсете с натрошен шоколад и гарнирайте с череши отгоре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме