Германия е страна с изключително интересна архитектура, култура и традиции. Тази страна може да зарадва душата с красивата си природа, но и с удивителните си традиционни ястия. Повечето от тях са подходящи за зимните студени дни и включват месо – любима част от храната на българите. Така че защо не пробвате нещо вкусно и необичайно, което да поглези сетивата ви?!
Необходими продукти:
• Свинско месо – 1.5 кг.
• Морков – 1 бр.
• Целина – 1 стрък
• Праз – 1 малък
• Лук – 2 глави
• Червено вино – ½ ч.ч.
• Винен оцет – ½ ч.ч.
• Масло – 3 с.л.
• Свинска мас – 2 с.л.
• Брашно – 1 с.л.
• Карамфил – 1 щипка
• Дафинов лист – 3 бр.
• Канела – 1 к.л.
Мариновайте свинското за едно денонощие в оцет, вино, карамфил, дафинов лист, канела, накълцан морков, целина, лук и праз. Целта е сместа, заедно с течността, да покрие месото. Ако се наложи долейте малко вода.
На следващия ден запечатайте местото на тиган от всички страни в разтопеното масло и го поставете в гювеч заедно със сместа за мариноване и свинската мас. Печете го на 180 градуса в предварително загрята фурна около час и половина.
Когато приключите с печенето, минете останалия сос през цедка и го прехвърлете в касерола. Разтворете в него брашното и гответе на слаб огън за 15 мин. при непрекъснато бъркане.
Накрая нарежете месото на филийки и полейте със соса.
Необходими продукти:
• Телешко месо – 800 гр.
• Свински гърди – 200 гр.
• Печурки – 250 гр.
• Морков – 2 бр.
• Червен лук – 2 бр.
• Чесън – 2/3 скилидки
• Селъри – 3 стръка
• Дафинов лист – 3 бр.
• Концентрирано доматено пюре – 1 кутийка
• Червено вино – 250 мил.
• Масло – 40 гр.
• Телешки бульон – 500 мл.
• Сол
• Черен пипер
• Олио - 3 с.л
• Брашно – 2 с.л.
Направете месото на парчета, подправете го със сол и черен пипер и го запечатайте на 3/4 пъти на котлона с малко мазнина. Когато придобие златист цвят, го извадете. Нарежете чесъна на ситно, а лука, моркова и селърито на едро. Запържете зеленчуците в мазнината от месото.
След това сложете всичко в тенджера, изсипете доматеното пюре и разбъркайте. Добавете брашното при непрекъснато бъркане и след 1-2 мин. идва ред на бульона, виното и дафиновия лист.
Когато ястието заври, намалете котлона на средна степен и го оставете да къкри около 2 часа.
Към края на приготвянето му нарежете гъбите и ги добавете към манджичката. Гответе още 15 минути. Овкусете допълнително, ако се налага. Сервирайте ястието, гарнирано с картофено пюре.
Необходими продукти:
За блатовете:
• Яйца – 6 бр.
• Захар – 1 ч.ч.
• Ванилов екстракт – 1 ч.л.
• Натурален шоколад – 100 гр.
• Брашно – 1 ч.ч.
За сиропа:
• Захар - ¼ ч.ч.
• Вода – 1/3 ч.ч.
• Черешов ликьор/ром – 3 с.л.
За крема:
• Череши – 500 гр.
• Нишесте – 1 с.л.
• Черешов ликьор – 2 с.л.
• Сметана – 500 мл.
• Черен шоколад – 100 гр.
За блатовете е необходимо да разбиете яйцата, заедно със захарта и ванилията, докато не станат на пяна (5-8 мин. с миксер). Разтопете черния шоколад на водна баня и го добавете към яйчената смес. С бавно бъркане включете и предварително пресятото брашно. Застелете с хартия за печене около 24-сантиметрова форма и печете около 10 минути до готовност. Трябва да получите 3 броя блатове.
Направете сиропа като смесете захарта и водата и ги оставете да заврят. Когато се охлади, добавете черешовия ликьор и напоете блатовете с течността.
Започнете пълнежа като сложете черешите в малка тенджерка, заедно с няколко лъжици захар и 50 мл. вода. Когато заврят, ги извадете черешите с решетъчна лъжица и добавете нишестето към течността. В момента, в който се сгъсти, върнете черешите обратно, за да омекнат хубаво.
Кремът е от подсладена сметаната, разбита на гъст сняг.
За да сглобите тортата редувайте блат, сироп, крем, череши докато свършат. Отстрани измажете със сметана, поръсете с натрошен шоколад и гарнирайте с череши отгоре.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш