30 българи и семействата им, евакуирани от Газа, вече са у нас

Общо 30 от 36 български граждани и членове на техните семейства, които бяха успешно евакуирани от Ивицата Газа в Египет, вече са в България. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел, цитирана от пресцентъра на външно министерство. 

Останалите 6-ма души са останали в Кайро при свои близки.

Вчера кацнаха и останалите български граждани и членове на техните семейства в две групи - 18 човека с полет от Рим и 9 с полет от Истанбул.

„За по-малко от 48 часа МВнР, дипломатическите ни представителства в Кайро, Рамалла и Тел Авив, консулските служби в Атина, Истанбул и Рим и дирекция „Ситуационен център“ в пълна мобилизация и с  координирани усилия успяха да организират безпроблемното транспортиране на сънародниците ни и техните семейства до България“, посочи вицепремиерът Габриел.  

„От извеждането им от Ивицата Газа до успешното  прибиране в страната, екипите на МВнР  бяха ангажирани да осигурят пълно съдействие и подкрепа на българските граждани и семействата им. България е сред първите държави, които успешно осъществиха извеждането и прибирането на своите граждани и членовете на техните семейства. Изказвам благодарност на всички ангажирани в процеса страни и на служителите на МВнР“, каза още Мария Габриел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България