30 години от морската експедиция „По пътя на спондилуса”

Кап. Веселин Венков /вляво/

Наши аргонавти са разгадали ролята на ценната мида в древността

„Има три вида хора-живи, мъртви и такива, които плават по море”. Мотото е на Веселин Венков, капитан на водолазния кораб „Камчия”, с който преди 30 години се осъществява уникалната морска експедиция „По пътя на спондилуса” , на който той посвещава едноименната си книга.

Второто й издание, а и неговите спомени за това пътешествие с варненските аргонавти, разгадали ролята на ценната мида в древността, бяха представени в откритата през уикенда фотоизложба в Регионалния исторически музей по инициатива на археолога Теодор Рогов.

dscn6456

Основната цел на морската експедиция преди три десетилетия е била проучването на търговските маршрути, свързвали Черно и Средиземно море през праисторическата епоха. Научни ръководители са били проф. Михаил Лазаров и изследователят на най-старото обработено злато от Варненския халколитен некропол Иван Иванов.

Доказателство за оживената търговия по море са били огромните количества украси и бижута от мидата спондилус, които са открити сред гробните дарове в халколитните некрополи във Варна и Дуранкулак. Необичайното пътешествие е осъществено с кораба „Камчия”, който по здравина не е отстъпвал от митологичния „Арго”, а маршрутът е бил от Варна до Пирея и обратно, като се преминава през Черно, Мраморно и Егейско море.

Плаването започва на 7 септември и завършва на 22 октомври. Мидата спондилус се е ловяла сезонно в Адриатическото и Егейско крайбрежие и поради липса на парична единица, бързо се превърнала в разменна монета, с която древните хора са търгували по- лесно. Изделия и украшения от черупката й са намерени далеч от естествените й местообитания.

Коментари

Задължително поле