30 млн. лв. евтини кредити за стопани

Десислава Танева

Плащат авансово инвестиционната субсидия, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева

Запазваме националната преходна помощ от Европа

Производителите на плодове и зеленчуци ще получат достъп до нисколихвени кредити, като общият размер на евтините заеми е 30 млн. лв. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в Съединение. Като залог за помощта фермерите ще предоставят 75 на сто от обвързаната подкрепа за следващата година, уточни тя. Обмисля се и авансовото плащане на инвестиционната субсидия за растениевъдите, заяви още Танева.

Водят се и разговори с родни производители, които държавата да подкрепи, за да предлагат продукцията си в магазинната мрежа. Идеята е местните търговци да получат определена държавна помощ, за да реализират продукцията на родни производители, обясни земеделският министър.

Тя съобщи и че в най-кратък срок общинските пазари ще отворят отново, след като вчера бе издадена заповед в тази посока. Тържищата ще заработят при спазване на санитарните и хигиенни норми. Няма опасност от недостиг на храни, за пореден път подчерта Танева. Тя призова земеделските производители да заявят в бюрата по труда необходимостта от работници за сезона по прибиране на реколтата.

Страната ни постигна успех и в преговорите по общата селскостопанска политика на ЕС, като в регламента ще бъде включен текст за запазване на схемата за националната преходна помощ без промяна на нивото на подкрепа към 2020 г.

Коментари

Задължително поле