Деси Цонева показа дъщеря си (СНИМКА)

Лекари от болницата в Павликени забравиха 70-годишна пациентка в скенер, държаха я вързана 6 часа

Арестът на син на Ел Чапо доведе до размирици и стрелби в Мексико

Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

30 наши фирми искат да изнасят за Виетнам Азиатско кафе и сушени морски дарове презентираха в София

Васил Тодоров, в качеството си на главен секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и от виетнамска страна Нгуен Ти Ту Туи от Агенцията за насърчаване на търговията на СР Виетнам (VIETRADE) разписаха официално документа. Снимки: Денислав Стойчев

Канят наши производители на изложение за храни в Хо Ши Мин през ноември

Интересуват се от кисело мляко и розово масло

Tридесет български компании искат да изнасят продукти за Виетнам, както и да си сътрудничат с фирми в азиатската страна. Една от нашите компании е преработвател на сосове – майонеза, кетчуп и горчица. Те се надяват да стигнат до виетнамския пазар. Именно заради това фирмите се срещнаха очи в очи в рамките Българо-виетнамски бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Агенцията за насърчаване на търговията на Социалистическа Република Виетнам (VIETRADE), съвместно с Посолството на Виетнам в София. Собственици на компании, които произвеждат характерни за азиатската страна продукти, презентираха в София своите възможности за внос или сътрудничество с български фирми.

“Във вашите супермаркети има много малко виетнамски продукти. Очакваме след този форум да създадем директни контакти между фирмите на двете страни и да започнем да внасяме тук повече наши храни”, заяви Нгуен Ти Ту Туи, от Агенцията за насърчаване на търговията на СР Виетнам (VIETRADE). Именно в хранително-вкусовата промишленост имаме перспективи да развиваме партньорството си с азиатската страна.

На форума бяха представени традиционни виетнамски сушени морски дарове, инстантно кафе, еспресо и чай с традиционни билки, сушени плодове, занаятчийски стоки, бамбукови изделия.

“Виетнамците се интересуват от нашите млечни продукти, по-специфично от киселото мляко. В момента в страната има виетнамска компания, която произвежда продукта, но те все още не използват наша бактерия. Надявам се, че както в Япония произвеждат българско кисело мляко по наш стандарт, с наша бактерия, и Виетнам скоро да започнат”, това заяви за “Труд” Иван Кашукеев, генерален директор на офиса в София на Виетнамско-българския център за насърчаване на търговията и инвестициите. По думите му вече има сключени договори в хранително-вкусовата промишленост за импорт от Виетнам към България, но за момента няма все още за експорт до азиатската страна, но се надява след срещите наши компании да си проправят път във Виетнам.

Според Кашукеев в сектора на козметиката България има потенциал да изнася розово масло, тъй като във Виетнам познават България като “Страната на розите”.

Освен в хранително-вкусовата промишленост, от азиатската страна имат интерес да си сътрудничат с нас и в сферите на машиностроенето, домашните потреби, подбора на персонал, възобновяемата енергия. “При машиностроенето повечето виетнамски фирми искат да черпят ноу-хау от български компании”, допълни Кашукеев.

По данни на Министерство на икономиката водещи стоки при износа ни за Виетнам през последните години са пшеница и смес от пшеница и ръж, антибиотици, инсектициди, медикаменти, вина от прясно грозде, а вносът в България се характеризира с кафе, обувки, облекла, каучукови изделия, филета и меса от риби, каменни въглища, пипер и др.

Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Социалистическа Република Виетнам в България, представи икономическите показатели на страната за последните девет месеца. Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за този период е 6,98%, един от най-високите показатели за последните няколко години. “102 хиляди новорегистрирани фирми отчитаме във Виетнам, което е ръст от 5,9% на броя и 34% на регистрирания капитал спрямо същия период на предходната година”, допълни посланикът.

“Виетнам се изкачи от 23-то на 8-мо място в класация за най-добрите икономики за инвестиции”, похвали се Нгуен Ти Ту Туи и призова българските компании да дойдат и да проучат бизнеса в страната им и да използват всички възможности за инвестиции. През 2018 г. министърът на икономиката Емил Караниколов посетил официално страната заедно с 20 български фирми на бизнес форум в Ханой. Там присъствали компании от секторите земеделие, осветление, както и представители на индустриални зони.

На форума бе обсъдено и развитието на туризма между двете страни, както и вноса на квалифицирана работна ръка от Виетнам, за което вече има заявен интерес от български фирми.

Виетнамските компании са на бизнес посещение не само в България, но и в Румъния, в периода 2-10 октомври. Те активно промотират страната си и искат да развиват партньорство с Балкански страни, като нашата. Във връзка с това Виетнам и България подписаха меморандум за разбирателство между двете страни. Васил Тодоров, в качеството си на главен секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и от виетнамска страна Нгуен Ти Ту Туи от Агенцията за насърчаване на търговията на СР Виетнам (VIETRADE) разписаха официално документа. “Подписването на това споразумение ще даде много възможности за развитие на взаимоотношенията между Виетнам и България”, коментира от своя страна Н. Пр. Доан Туан Лин.

Междувременно виетнамците поканиха български фирми на Международното изложение за селскостопански и хранителни продукти във Виетнам, което ще се проведе от 13 до 16 ноември в Хо Ши Мин. На събитието ще се представят над 300 виетнамски фирми и 100 изложители от 20 държави, които ще покажат най-новите тенденции в производството и преработката на храни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.