30% от сиренето е с растителни мазнини

По данни на земеделското министерство

Близо 31% от сиренето, произведено у нас през 2016 г. е с растителни мазнини. Това показват данните на земеделското министерство за дейността на млекопреработвателните предприятия през 2016 г.

Общо в страната са произведени 16 231 тона сирене с палма. Все пак спрямо 2015 г. количеството намалява с 14%. Тогава сме изяли почти 19 000 тона фалшиво сирене.

В мандрите през годината са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. Близо 94% от него е краве, 4% е овче, 1,9% - козе и едва 0,5% е биволското мляко.

Освен суровото мляко обаче в производството на сирене и кашкавал са вложени 38,5 милиона литра сурово мляко, внесено от държави членки на ЕС и трети страни. Изяли сме и 475 тона концентрирано мляко, както и 3 860 тона мляко и сметана на прах, 5 613 тона млечен концентрат и 1 138 тона други междинни продукти (сметана, суроватка, закваски).

През 2016 година са произведени 134 410 тона заквасени млека, 65,3 милиона литра течни пакетирани млека, 53 034 тона бели саламурени сирена и 20 960 тона кашкавал. Заквасените млека са с 4,7 % повече спрямо 2015 г., бялото саламурено сирене – с 3,8%, а кашкавалът - с 4,4%.

Данните на министерството показват сериозен ръст на произведеното овчето сирене – с 29,1% за година, както и на кашкавала от овче мляко – с близо 60 на сто.

За директни продажби и собствена консумация са отишли над 570 хил. литра мляко.

Млекопреработвателните предприятия са реализирали продукти за 691,4 милиона лева през годината, което е с 1,4% по-малко спрямо 2015 г.

Най-голямо е количеството преработено мляко в Южния централен район – общо 177 млн. литра мляко, като се наблюдава ръст за района от 4,5 % спрямо предходната година. Следва Северният централен район, съответно със 142 млн. литра мляко общо и увеличение от 25,7% за година. Количеството на преработеното краве мляко в Южния централен район е 165 млн. литра, а в Северния централен район - 138 млн. литра.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес