30% от учениците са аутсайдери

Снимка: Архив

61% се притесняват от ниски оценки
По-малко от половината българчета са удовлетворени от живота си

Цели 30 на сто от българските ученици определят, че се чувстват аутсайдери в клас, показва новото изследване на PISA за физическото и емоционалното състояние на 15-годишните ученици, публикувано в сряда.

Според данните по-малко от 43% от българчетата посочват, че са напълно удовлетворени от живота си, а 14% се определят като неудовлетворени.

61% от 15-годишните български ученици се притесняват да не получат ниски оценки, повече от половината казват, че изпадат в състояние на безпокойство, когато предстои да бъдат изпитвани, дори и да са добре подготвени.

Момичетата посочват по-често от момчетата, че се стремят към високи оценки в училище. Същевременно те по-рядко определят себе си като амбициозни. 59 на сто от българските момчета и 56 на сто от момичетата твърдят, че желаят да бъдат най-добри във всичко, което правят.
66 на сто от българчетата посочват, че се занимават с някакъв спорт преди часовете, а 69 на сто – след това.

Според изследването учениците, които използват интернет повече от шест часа на ден, са по-неудовлетворени от живота си – закъсняват повече за училище и се чувстват по-самотни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ако бяхме истински демократични, щяха да са доволни и горди и с двойките си…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.