300 000 кв. м складови площи строят в София

Наемите на първокласни складови бази в София достигат 4,2-4,4 евро на кв. м за средно големи обекти.

Наемите на първокласни бази са 4,4 евро на кв. метър

В сектора има устойчиво търсене и лек ръст на предлагането

Повечето проекти са за собствено ползване

Инвеститори строят близо 300 хил. кв. м складови и логистични площи в София. Компаниите от секторите на онлайн търговията и куриерските услуги са основните двигатели в този сегмент от пазара. Наемите на първокласни индустриални площи в София, както и доходността, която те носят на инвеститорите, остават стабилни благодарение на силния интерес и лекото покачване на предлагането, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти.

За първокласни площи наемите са 4,2-4,4 евро/кв. м за средно големи обекти. При по-големите имоти, над 10 хил. кв. м, наемите са малко под 4 евро/кв. м. Този тип предлагане е съсредоточено в индустриалните зони около столицата. Доходността при сделки с първокласни логистични площи в София остава без промяна на ниво около 8-8,25%.

Общият обем модерни складови и логистични площи в София достига 1,4 млн. кв. м, от които около една четвърт са за отдаване под наем. Само през последното тримесечие на 2020 г. са завършени 43 930 кв. м нови индустриални площи. Сред тях има както проекти по поръчка, така и площи за отдаване под наем.

При складовете и логистичните площи в строеж доминират проектите за собствено ползване. В много случаи става въпрос за разширения на съществуващи производствени или логистични площи, отбелязват експертите. Въпреки че нарастващото предлагане е довело до леко увеличаване на свободните площи, делът им остава на здравословните за пазара нива под 5%.

Стабилното представяне на сегмента на индустриалните и логистични имоти у нас е в унисон с тенденциите в Европа. Инвестициите в индустриални и логистични имоти на Стария континент са нараснали с 10% през миналата година и са достигнали общо 40,4 млрд. евро. По този начин секторът записва втората си най-добра година в историята след 2017 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти