3000 лева глоба за палатка на дюните

Санкция до 100 000 лв., ако строиш през летния сезон

Наказания за бариера към пясъчната ивица

Глоба от 1000 до 3000 лв. ще бъде налагана на всеки, който постави палатка, ремарке, каравана или друго преместваемо съоръжение върху дюни. За фирмите санкцията е от 2 хил. до 5 хил. лв. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, публикувани за обществено обсъждане.

Същите са санкциите и за паркиране върху дюни на кола или кемпер. При повторно нарушение глобата става двойна. Със закона се забранява опъването на палатки на всякакъв вид дюни – подвижни, затревени и облесени, както и в урбанизираните територии на населените места.

По-солена е глобата, ако разположите върху дюните преместваемо съоръжение като павилион или заведение. Тогава тя е до 5 хил. лв. за гражданите и до 10 хил. лв. за фирмите. Проектозаконът предвижда и различни санкции за нарушения като ограничаване достъпа до плажа, поставяне на огради на пътя към ивицата, за неправомерно поставяне на съоръжения, за необозначавене с табела на свободната зона за поставяне на собствени чадъри. Глоба е предвидена и ако заведение предлага шезлонги и чадъри срещу консумация на плажа без да има право на това, тоест без да е сключило договор с концесионера или наемателя на ивицата.

Главният архитект на морска община ще може да бъде глобен от 1000 до 5000 лв. Това ще се случи, ако в 30-дневен срок след отправено искане не излезе с решение дали могат да се поставят преместваеми съоръжения на плажа. По закон именно главният архитект дава зелена светлина за заведенията и съоръженията на плажа, като трябва да се съобрази с предварително одобрена от министъра на туризма схема. Доста по-солено ще излезе на инвеститори прекрачване на забраната за строителство през летния сезон от 15 май до 1 октомври в националните курорти. При първо нарушения глобата за граждани е до 10 хил. лв. , а за фирмите - до 50 хил. лв. При повторно нарушение санкциите са двойно по-високи.

 

Разделят плажовете в четири категории

40% от приходите от наеми влизат в Министерството на туризма

Плажовете ще бъдат разделени в 4 групи и 3 подгрупи според разположението, прилежащата инфраструктура, степен на урбанизация, природа, климат, близост до туристически дестинации и наличие на защитени територии. Ивиците ще се делят на такива близо до курорти, отдалечени от селища и къмпинги, но близо или далеч от туристически атракции, както и плажове за специализиран туризъм с ограничено ползване. Те ще бъдат квалифицирани и според това дали имат детски зони, колко повече от задължителната площ оставят за свободно плажуване, колко заведения работят на тях и какви спортни атракции се предлагат.

Според категорията на плажа ще се определя сумата, която трябва да плати наемателят или концесионерът. Министерството на туризма ще поддържа публичен електронен регистър със спецификите на всеки плаж. Категорията ще се променя веднъж на 3 години, както и преди всеки търг за отдаване под наем или концесия. 40% от приходите от наем на плаж ще влизат в бюджета на Министерство на туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес