3000 столичани се пренесоха на село за година

За първи път страната ни отчита нулева миграция. Това е нова тенденция в доклада за демографското развитие на България.

Нулевата миграция е налице, когато броят на напусналите и на заселилите се у нас през годината е почти или напълно равен. Сметката показва, че 29 хиляди са си тръгнали, а 25 хиляди са дошли, информира БТВ.

48% от българските емигранти традиционно се местят в Германия, Англия и Испания. Турци, руснаци и сирийци пък съставляват 55% от чуждите имигранти, които общо са около 15 хиляди. Към тях се причисляват и около 11 хиляди българи, които се връщат по родните си места, защото не са успели да се установят в чужбина.

Силно изразена остава тенденцията за преместване в рамките на страната - всеки трети е сменил местожителството си от една област в друга.

Новост е завръщането от градовете към селата. Само тази година 3000 души са напуснали столицата и са се заселили в широката Софийска област. Специалистите очакват до 1-2 години преселването от големите градове към околните села да се прояви и в Пловдив и Варна.

Именно изборът да смениш местоживеенето в рамките на страната влияе върху тенденцията за нулева миграция.

Тя не е характерна само за България. Ирландия я сбъдна миналата година. Тогава за първи път от 2008 г. спря изтичането на хиляди ирландци извън страната в търсене на по-добър живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България