3000 лв. глоба за опит за измама за 200 000 евро

Снимка: Европейска прокуратура
Бизнесдамата е предоставила фалшиви документи за изграждане на автосервиз.

След разследване на европрокуратурата

Използвани са фалшиви документи

Софийският районен съд наложи глоба на българска бизнесдама за опит за измама със субсидия и фалшифициране на документи, след разследване на Европейската прокуратура.

Подсъдимата от името на своята фирма е подала заявление до Държавен фонд “земеделие” по мярка “Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности” за получаване на средства за изграждане и оборудване на автосервиз в размер на 200 000 евро, съобщиха от европрокуратурата. 85% от средствата трябвало да бъдат предоставени от ЕС, а 15% - от българската държава.

Разследването обаче установило, че дамата е представила неистински документи, включително фалшиви свидетелства за образование, фалшиви разрешителни за строеж и фалшиви оферти за закупуване на оборудване, за да получи средствата. Така парите не били изплатени и били предотвратени щети за 200 000 евро на ЕС и на бюджета на България.

Съдът наложил глоба от 3000 лева, което е около 1500 евро. Това наказание е в резултат на споразумение, тъй като подсъдимата се е признала за виновна по всички обвинения и няма материални щети за бюджета на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право