Хотели дават 3500 легла за Covid-19 (обновена)

Над 3000 хотелски легла в цялата страна ще бъдат отделени за карантинирани и изолирани хора, както и да близки на болни от Covid-19. Туристическият бизнес има готовност да предостави тези легла, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след среща с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От БХРА обявиха,че техните членове вече са изявили готовност да подпомогнат здравната система с над 3500 хотелски легла. Към момента най-много легла са тези, които предоставят хотелиерите от курорта Златни пясъци – 1000 легла. В София са готови да пригодят в помощ на здравната система 300 легла. Още 200 легла могат да бъдат отделени за тази цел в района на Каварна. В Банско, Варна, района около Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще предоставят по 150 легла. По 100 легла предлагат във Велико Търново, Велинград, Приморско и Шумен. В Силистра има готовност за 80 легла, в Русе и Девин по 50 легла, а в Ямбол и Хасково по 30 легла. Готовност са изявили и членове на БХРА от други населени места.

Министерството на здравеопазването ще трябва да отговори на какви санитарните изисквания трябва да отговарят „карантинните хотели“, каква ще бъде организацията на дейността, колко пари ще получат за тази дейност хотелиерите, както и при какви условия ще става разплащането, обясни Николова.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм