31,5 млн. лв. ще струва почистването на Варна догодина

Няма да повишават такса смет

Таксата за битови отпадъци във Варна остава без промяна и през 2020 г. Това съобщи Стефка Господинова, шеф на дирекция "Финанси и бюджет" в общината на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности, на което бе одобрен проектът за план-сметка "Чистота". Според него за почистването на града догодина ще бъдат похарчени 31,5 млн. лв.

Сумата не е окончателна заради предстоящите корекции в размера на отчисленията на депониране на отпадъците. Предвижда се те да паднат от 95 лв. на 69 лв. за тон, поясни Господинова. Големият дял от очакваните приходи в план-сметката - 29 млн. лв., са от такса смет. Останалите 2,5 млн. лв. са от подлежащи на възстановяване отчисления от РИОСВ-Варна.

В разходната част най-много средства - близо 11,8 млн. лв., са заложени за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в инсталация за механично-биологично третиране в с. Въглен. Над 10,7 млн. лв. ще струва почистването на обществени места, включително и на Морската градина, а за сметосъбиране и сметоизвозване са предвидени 9 млн. лв. Догодина ще бъдат вложени 394 000 лв. за изграждане на джобове за контейнери по улиците на града, а със 72 000 лв. ще бъде надградена системата за контрол на дейностите по събиране и извозване на отпадъци.

Коментари

Задължително поле