Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Путин печели изборите в Русия с близо 74%, показват екзитполовете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 март 2018

32% по-скъпа вода от януари в София

Снимка: БУЛФОТО

ВиК оператори в цялата страна искат по-високи цени на услугата

КЕВР излиза със становище до края на годината

Цените на ВиК услугите в страната може да поскъпнат драстично след Нова година. Причината – голяма част от водните оператори са заложили в своите бизнес планове увеличение на тарифите от 3 до 32%. Много от тях вече са внесли документите в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а държавният регулатор трябва да излезе със свое решение до края на годината.

Концесионерът „Софийска вода“ настоява услугата доставяне, отвеждане на отпадъчни води и пречистване за битови абонати да поскъпне с близо  32% от 1 януари 2017 г. –  от сегашните 1,82 лв. за кубик столичани да плащат 2,41 лева с ДДС. Това се вижда от петгодишния бизнес план на компанията. Мотивите на ВиК оператора са, че качеството на водата трябва да се подобрява, загубите да се намаляват, а разходите за поддръжка, ремонти и амортизации се увеличават.

„ВиК мрежата на София – водопровод и канализация,  е дълга над 6000 километра и се нуждае от сериозна поддръжка и обновяване, а на много места, особено в крайните квартали, е необходимо и изграждането на нови съоръжения“, обявиха пред „Труд“ от оператора.

Позицията на КЕВР – „регулаторът оценява изключително стриктно ценовите предложения на ВиК дружествата в разработените от тях бизнес планове“ и до края на годината на свои заседания ще се вземе окончателно решение.

17_1_189420

Оператор на ВиК услугите в Пловдив е „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Пловдив. В момента цената за кубик вода в града под тепетата е 1,81 лева, а дружеството настоява тя да стигне до 2,35 лв. за кубик с ДДС догодина.

ВиК мрежата във Варна се поддържа от „ВиК-Варна“ ООД. В момента цената на кубик вода в морската столица е 2,54 лв. с ДДС, а бизнес планът на дружеството предвижда поскъпване на комплексната услуга до 2,93 лв. за кубик.

Подобно на други години регулаторът КЕВР най-вероятно няма да уважи в пълен процент предлаганите увеличения по области и отново ще има недоволство от страна дружествата, прогнозират експерти. Освен напрежението около цените на услугата в момента в сектора е „горещо“ и заради протичащата водна реформа, която цели окрупняване на ВиК дружества в рамките на една област, така че там да остане да работи само едно водно дружество.

Според данни на КЕВР към момента общо 51 дружества имат обособени територии по смисъла на Закона за водите – от тях 29 дружества с преобладаващо държавно участие,  21 общински дружества и „Софийска вода“ АД, оперираща съгласно договор за концесия. В 12 области на България споровете между държава, общини и ВиК дружества нарастват и там продължават да оперират по един регионален оператор и едно или повече общински дружества.

„Софийска вода“: Решението е на регулатора

Бизнес планът на „Софийска вода“ АД за периода 2017-2021 г. е изготвен стриктно спрямо изискванията на КЕВР и внесен в КЕВР. Окончателното решение за цените на ВиК услугите в София е в компетенциите на комисията. Акцентът в работата на дружеството през следващия 5-годишен период е свързан с подобряването на предоставяните ВиК услуги и рехабилитацията на ВиК мрежата (общо предвидените инвестиции са в размер на 209 млн. лв.). Също така фокус ще бъде и намаляване на загубите на вода (от 49,8 % през 2015  до 39,8% през 2021 г.). Основна цел на дружеството за следващия 5-годишен период ще бъде не само поддържането и развиването на техническа и експлоатационна ефективност на ВиК съоръженията, но основен фокус ще се постави и върху обслужването на клиентите.

КЕВР: Ще има социална поносимост

Цените на ВиК услугите не могат да надвишават определен праг – прага на „социалната поносимост”. Тя е налице в случаите, когато тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м на едно лице, не надхвърля 2% от средния месечен доход на домакинство в съответния регион, обясниха от КЕВР пред „Труд“. Оттам увериха, че утвърдените от регулатора цени на ВиК услуги ще гарантират баланса между необходимостта от устойчивото развитие на сектора и защитата на интересите на потребителите. При изпълнение на правомощията си комисията се ръководи от принципите на възстановяемостта  на икономически обоснованите разходи, съответствието между  цените за населените места и действителните разходи, социалната поносимост на цената на ВиК услугите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.