3200 мегапиксела: Най-голямата цифрова камера в света направи първите си снимки

Учени от Националната ускорителна лаборатория SLAC на Министерството на енергетиката на САЩ получиха първите тестови изображения с резолюция 3200 мегапиксела. Снимките са направени от най-голямата цифрова камера в света, която ще бъде инсталирана на наблюдателния телескоп на обсерваторията „Вера Рубин“, строяща се в Чили. Информацията е публикувана на официалния уебсайт на SLAC, пише БГНЕС.

Изображенията са толкова големи, че за да бъдат видяни в пълния им размер, ще са необходими 378 телевизионни екрана с ултрависока разделителна способност 4К, които да ги покажат в пълен размер, а разделителната способност позволява да се види топка за голф от разстояние 25 километра. Разработената от SLAC камера, която беше завършена през януари, ще отведе детайлността на астрофизичните наблюдения до безпрецедентни нива, отбелязват разработчиците.

Веднъж инсталирана в обсерваторията, камерата ще заснема панорамни изображения на набето над цялото южно полукълбо в продължение на десет години. Получените данни ще формират основата на най-големия астрономически каталог за всички времена - LSST (Legacy Survey of Space and Time), който се планира да включва около двадесет милиарда галактики.

Учените също се надяват, че информацията, получена с новата камера, ще ги доближи до разрешаването на големите загадки на Вселената, включително тъмната материя и тъмната енергия. „Това постижение е едно от най-значимите от целия проект на обсерваторията „Вера Рубин“, заяви в прессъобщение директорът на SLAC Стивън Кан. „То ще позволи на обсерваторията да получава астрономически данни от ново поколение."

Общо повърхността на камерата съдържа 189 отделни CCD устройства, всяко от които осигурява разделителна способност от 16 мегапиксела - приблизително същата като сензорите за изображение на съвременните цифрови камери. Комплекти от девет CCD и тяхната спомагателна електроника са сглобени в квадратни блокове, наречени „плотове“, които от своя страна са сглобени върху решетка, държаща ги заедно.

Новата камера е уникална във всичко. Тя не само съдържа колосалните 3,2 милиарда пиксела, но самите пиксели са много малки - около 10 микрона в ширина. Освен това самата фокална равнина е изключително плоска - отклонението от равна повърхност не надвишава една десета от дебелината на човешки косъм. Това позволява на камерата да заснеме отчетливи изображения с много висока разделителна способност. И накрая, целият телескоп е проектиран така, че сензорите за изображение да могат да откриват обекти 100 милиона пъти по-тъмни от тези, видими с просто око. Тази чувствителност ще позволи да видим свещ на няколко хиляди километра. „Тези характеристики са невероятни“, казва Стивън Риц, изследовател за проекта LSST Camera в Калифорнийския университет в Санта Круз.

Работната температура на сензорите е минус 100 градуса по Целзий, така че цялата фокална равнина на камерата е разположена вътре в криостата. През следващите няколко месеца експертите ще вмъкнат криостат с фокусна равнина в корпуса на камерата и ще добавят лещи, включително най-голямата в света оптична леща, затвор и система за смяна на филтъра, за да изследват нощното небе в различни цветове. До средата на 2021 г. камерата с размер на SUV ще бъде готова за окончателно тестване, преди да се насочи към Чили. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии