33 деца-жертви на насилие са под защита в Монтана

Снимка: Pixabay/ архив

33 деца, пострадали от насилие в обществото и семействата си, са открити и защитени досега тази година в детския център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила” в Монтана.

Това са случаите, стигнали до нас. Със сигурност в областта има много деца-жертви, но все още не сме ги открили”, съобщи Милен Гечовски – представител на УНИЦЕФ за региона. От поставените под закрилата на социалните служители момчета и момичета 11 са били физически малтретирани, 11 са станали жертви на сексуално насилие, 8 са били подложени на психологически тормоз, а три са били неглижирани в семействата си.

Според експертите насилията и тормоза на деца най-често се случват в малките населени места, а сред основните причини за агресията срещу малчуганите е отчайващата бедност и срива на моралните ценности.

Безпокойство поражда и фактът, че в последните години възрастта на децата – жертви все повече пада, твърдят специалистите. Данните на Института по социални дейности и практики у нас сочат, че регистрираните случаи на насилие над деца за година в България са 1104.

Тревожните факти и изводи бяха огласени на семинар на тема „Как да защитим децата – жертви на престъпления?”, организиран в Монтана от Института по социални дейности и практики. Във форума участват социални работници, психолози, юристи и представители на МВР.

Коментари

Задължително поле