33 млн. лева дава Варна за култура и спорт през 2019

Над 700 000 лева са предвидени за два храма и джамия

Два варненски храма ще получат 700 000 лева от местната хазна на Варна, предвижда проектобюджетът на общината. Половината от средствата са за довършителните работи по изграждане на църквата "Св.мчк.Прокопий Варненски", чиято първа копка беше през 2006 г., а през 2011 г. стартира национална дарителска SMS кампания за градежа. 350 000 лв. ще бъдат заделени за емблематичната катедрала край морето "Св.Успение Богородично", на която ще бъдат ремонтирани покривът и отоплителната система. 4875 лв. отиват за ремонт на джамията във варненския квартал"Аспарухово".

Проектобюджетът на община Варна предвижда 33.2 млн. лева за функция"Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" за 2019 г. Парите са с 16.4 млн. лева повече в сравнение с миналата година заради титлата "Варна-Европейски град на спорта", като предвидените пари за събитията, свързани с нея, надвишават 2 млн. лева, а за спортна инфраструктура са предвидени над 21 млн.лв., посочи на заседание на общинската комисия "Култура и духовно развитие" нейният председател Даниела Димова.

3.8 млн. лева са заложени за културната програма на Варна- честване на национални и градски празници, естетизация на градската среда. Ще бъдат обновени пространството пред Аквариума в Морската градина и площад "Екзарх Йосиф, по- известен като Шишковата градина. Проектобюджетът минава за одобрение през 14 комисии преди да бъде гласуван другата седмица от местния парламент.

Коментари

Задължително поле