3,3 промила от вода за уста показва дрегерът

Снимка: Архив

Водата за уста задейства дрегерите на катаджиите. Същото правят и бонбоните с алкохол от типа “пияни вишни”. При употребата им шофьорите рискуват да получат огромни глоби и автомобилите им да останат без номера след промените на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) в сила от 21 януари.

Експеримент с уреди доказа вчера нагледно публикацията на “Труд” от понеделник “Вода за уста ви прави пияни”. Случаят е от проверка край Бобошево, където дрегер на КАТ изкара, че водачът Ивайло Тасин е седнал зад волана с 4,99 промила. Ченгетата веднага му свалили номерата, въпреки че човекът очевидно бил съвсем трезвен и им обяснявал, че се е жабурил с вода за уста “Листерин”. Спасението за наказания дошло, когато кръвната проба показала нула алкохол. След като потрошил пари и нерви, от КАТ го посъветвали да пие студена вода.

При проба 1-2 минути след изплакване с вода за уста, уредите показват 3,35 промила алкохол. След около 5-10 минути стойностите падат до 0,8-0,9 и чак след 15 минути падат под допустимите 0,5 промила. Подобна е картината и при “пияните вишни”. Веднага след изяждането на два бонбона уредът сочи наказуемите 0,79 промила. След четвърт час пробата става под 0,5 промила.

Всички опити на експерти и юристи, включително многократни публикации в “Труд”, не можаха да спрат депутатите от 43-тото НС, които приеха да се свалят номерата. Сега адвокатите съветват всеки, който търпи тази принудителна административна мярка по чл. 171, ал. 2а от ЗдвП, незабавно да обжалва, защото търпи имуществени и неимуществени вреди като собственик на автомобил без регистрация.

Дрегерите на КАТ мерят промилите алкохол в количество издишан въздух, а не в кръвта. Уредите може и да са развалени или нагласени, затова задължително трябва да се дава и кръвна проба. В случаи като с водата за уста на г-н Тасин МВР трябва да плаща солидни обезщетения. Обикновено пробите излизат след 1 месец, а през това време колата на човека, който може да се окаже и невинен, стои без номера.

Коментари

Задължително поле