3300 деца над допустимото са записани във варненските градини и ясли

Във варненските градини и ясли са записани 3300 деца повече от допустимото. Това съобщиха на среща с педагози, директори, родители и зам.-кмета Павел Попов  представители неправителствени организации, обединени в Гражданска общност за образование — Варна. Данни са събрани от детските заведения по ЗДОИ данни в края на 2023 г и началото на 2024 г.

По норматив в една група в забавачките трябва да има максимум 23 деца, в яслите – 16, а във Варна в 68 на сто от тези заведения не е осигурен дори минимумът от 4 кв. м на дете. Рекордите са на записани 38 деца в яслена група и 37 – в група в забавачка, сочи изследването. Въпреки тази пренаселеност през декември миналата година за 911 кандидатстващи в яслите малчугани не е имало вакантни места. 

На този фон във Варна са подадени само две молби за финансиране по държавната програма за компенсации на семейства с деца, за които не е осигурено място в детска градина. По нея се полагат по 457 лв. на дете от 1 до 3 г. и по 510 лв. - за по-големите. Инициативата за получаването им трябва да е на родителите, каза ресорният заместник-кмет Павел Попов.

Според него свръхприемът се дължи на начина на финансиране на градините, който стимулира директорите да записват повече деца. Оправданието, че винаги има боледуващи и отсъстващи обаче не е резонно, посочи Попов. Той допълни, че за решаване на проблема трябва да се търсят и варианти за публично-частно партньорство, защото общината не е в състояние ударно да построи 50% повече детски градини.

От образователната общност посочиха, че трябва да бъде приложена комбинация от инструменти като преустройство на съществуващи сгради и популяризиране на полагаемите компенсации за неприети деца.  Настояха още общината да осигури допълнително учители във вече сформираните наднормени групи и да се отворят повече подготвителни групи в училищата. В момента такива има само в 12 училища в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони