Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 15 август 2018

Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“ Засега е внесено само инвестиционно намерение

Загиналите при срутването на виадукт на автомагистрала в Италия са около 30

Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г. Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

340 хиляди пищови и пушки държи народът у нас Цевите са в пъти повече, защото има много нерегистрирани

В тази бройка не влизат оръжията на полицията, военните, НСО, разузнавателните служби

Oт край време българите обичат оръжията. Въоръжават се с всевъзможни пушкала – за лов, за самоотбрана, за колекционерство, дори за престъпления.

Според данни на МВР в момента редовните разрешителни за притежаване на оръжия в България са над 211 000. Те са на фирми и граждани. Всичките те притежават общо 340 583 броя пистолети, револвери, автомати, карабини. Нашенците имат дори пушки помпи, картечни пистолети и картечници. Най-много оръжия притежават ловците – 180 958. Над 100 000 от огнестрелните оръжия са за самоохрана, 13 300 – за охранителна дейност, за спорт – 3856. Около 3000 са колекционерските оръжия. Понякога един човек, особено ако е ловец, има по няколко пушки, разясниха служители на МВР. Статистиката сочи, че софиянец например, е собственик на два пистолета, един револвер, 24 ловни пушки и карабини. Над 100 000 пък са газовите, сигналните и пневматичните пушки и пистолети.

В тази бройка не влизат оръжията на полицията, военните, НСО, разузнавателните служби, съдебните гардове и други държавни звена за охрана.

Според данни на МВР най-много оръжия притежават ловците - 180 958
Според данни на МВР най-много оръжия притежават ловците – 180 958

Всеизвестен факт е, че оръжията у нас обаче са в пъти повече, тъй като има много, които не са регистрирани.
Миналата година проверка на Върховна административна прокуратура установи неефективен контрол над оръжията и боеприпасите у нас. Само преди дни в София бизнесмен застреля съпругата си с незаконен пистолет. Оказа се, че разрешителното му било изтекло преди 9 години, но оръжието не било прибрано от полицията. Случаят във Виноградец, където по време на рожден ден бе убит с пистолет собственик на заведение, също показва, че контролът над оръжията не е ефективен.

След атентатите в Париж, през март т. г. европарламентът прие поправки в Директивата за огнестрелните оръжия. МВР трябва да изгради национална система, която да осъществява мониторинг на всички видове огнестрелни оръжия в България. В нея трябва да се водят на отчети дори деактивираните оръжия и тези с халосни патрони.

Международно проучване показва, че в България се падат по 6,2 оръжия на 100 човека, което ни нарежда на 88-о място в света по този показател, заедно с Англия и Уелс. В северната ни съседка Румъния пушкалата са едва 0,7. Първото място е за САЩ. На 100 души там се падат по 88,8 оръжия. На второ място е Йемен – 54,8 на 100 души.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.