3400 деца прекрачиха за първи път училищния праг в Пловдив

3400 деца прекрачиха на 15 септември за първи път училищния праг в Пловдив. От тази година в Община Пловдив беше въведено централизирано електронно класиране за прием в първи клас. То улесни както родителите, така и работата на училищните администрации.

pld3

Още на първо класиране 94% от децата бяха приети по първо желание. Анализите на резултатите от въведеното централизирано класиране посочват, че чрез него е постигнато и по-оптимално разпределение на децата между отделните училища. Малчуганите са разпределени в 150 паралелки в общо 46 начални, основни и средни училища в града под тепетата, а чрез въведената електронна система се проследява обхвата на всички деца, подлежащи на задължителен прием в първи клас. Така с помощта на училищата се търси връзка с родителите на некласираните и незаписани деца. Данните сочат, че те са в чужбина или в други населени места.

Всички 52 общински училища (4 начални, 22 основни, 1 обединено, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии) в Пловдив отвориха в петък врати за над 33 000 ученици от първи до 12-и клас и около 900 5- и 6- годишни деца, разпределени в 43 подготвителните групи. Седем от тези групи са целодневни, а 36 са полудневни. Досегашната практика показва, че разкритите с помощта на общината целодневни групи са много по-предпочитани от родителите.

първокласници, образование

В 53-те общински детски градини в Пловдив за новата учебна година към момента са записани 10 550 деца. Най-малките, които са на 3 години, са 2525. Те ще посещават първа възрастова група и са с над 100 повече от първа група през миналата учебна година. Данните от системата за електронно централизирано класиране за прием посочват, че са осигурени места за всички деца, пожелали прием в забавачките в града. Община Пловдив отпусна 200 000 лева за проектиране и изграждане на нови площадки  за игра в общинските детски градини. С тези средства бяха изградени и обновени 53 площадки в 31 забавачки.

Обучението си по метода на Мария Монтесори от 15 септември стартират 10 нови групи във 6 общински детски градини. За първа година в детска градина „Марица“  започват обучението си две групи, като за целта 9 педагози и директорът са преминали 8-месечно обучение за придобиване на необходимата квалификация.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони