На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

3,5% ръст на българската икономика и спад на безработицата до 5,2%

Тенденцията за стабилно развитие на българската икономика ще продължи и през 2018 година с очакван ръст на БВП от 3,5%, прогнозира световният лидер в застраховането на търговски кредити – Euler Hermеs.

eh-prognoza2017-2018Според международните анализатори за 2017 година страната ни ще постигне ръст от 3,7% на БВП. Един от ключовите фактори са фиксираните инвестиции, свързани с реализацията на проекти с финансиране от Европейския съюз, които са се увеличили с 3,5%. Продължава да се засилва и вътрешното търсене, като прогнозният ръст на разходите за публично потребление за 2017 година е 3,5%, а за индивидуално – 5%. През 2018 година се очаква тази тенденция да се запази с ръст съответно от 2,4% и 4,8%.

Прогнозата за ръст на потреблението се базира на стабилния тренд за намаляване на безработицата – от 9,1% през 2015 г., 7,6% за 2016 г. и прогноза на Euler Hermes за 6,2% през 2017 и спад до 5,2% през 2018 г.

“За разлика от 2016 година, когато експортът също беше много важен фактор за развитието, през 2017 година основният двигател е вътрешното търсене. Очакваме този дисбаланс, макар и в по-лека степен, да се запази и през 2018 година”, обяснява Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes. Според прогнозата след няколко последователни години на ръст, през 2017 година нетният износ ще отбележи спад с 1,3%, а през 2018 година ще бъде -0,5%.

От централата на международния застраховател предвиждат и 2,1% средногодишна инфлация за 2017 година и 2,5% за предстоящите 12 месеца. Основна причина за това продължава да бъде ръстът на горивата на международните пазари, като Euler Hermes прогноизра в световен мащаб цените на петрола да се покачи до 62 щ.д. за барел от 55 щ.д. за барел през 2017 година.

“Не очакваме продължаващият ръст в цените на горивата да има негативно отражение върху някои сектори или върху българската икономика като цяло. Прогнозата ни за страната през 2018 година остава стабилна с възможности за развитие.”, категорична е Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

Въпреки това Euler Hermes засега оставя рейтинга на България без промяна на B2*, който индикира умерен риск. Основна причина за това е външният дълг, който продължава да е висок.

“През последните години е налице положителна тенденция, като външният дълг намалява постепенно като относителен дял от БВП – от 92% по време на кризата 2014 година до прогнози за 65% през 2017 и 63% през 2018 година. Това съотношение обаче продължава да е значително по-високо от считаното за нормално за развиващи се икономики – 50% и е макроикономически показател, който не може да бъде игнориран”, категоричен е Манфред Щамер, защото теоритично това може да създаде сериозни усложнения при необходимост от покриване или рефинансиране във времена на икономически сътресения на глобално или регионално ниво.

Риск за бизнеса, фалити, забавени плащания

В контекста на стабилна икономическа среда не изненадва и прогнозата на Euler Hermes тенденцията за намаляване на фалитите у нас през последните години да продължи с очакване за около 400 обявени несъстоятелности за 2017 година и с около 5% по-малко през 2018 година.

“Този тренд обаче трябва да бъде разглеждан с особено внимание заради наличието на специфични административни усложнения и много тежката процедура за обявяването на несъстоятелност в България. Сравнението показва, че ако вас това отнема средно 3,3 години, то в Европа и Централна Азия периодът е значително по-кратък – 2,3 години, а в други развитие държави е дори 1,7 години.”, индикират от Euler Hermes.

Очаква се средният срок за междуфирмени разплащания в България да се запази на 59 дни за 2017 година.

“Общата стабилност на икономическата среда създава добри условия за развитие на бизнеса, но не може да гарантира индивидуалната фискална сигурност на всяка компания. При определени условия и в определени сектори дори рискът може да се увеличи в моменти на растеж. Интензивната търговия, увеличаването на възможностите за износ, новите партньорства – всичко това може да крие потенциални усложнения, особено за средните и по-малки компании, чието бъдеще може да зависи от една сделка”, предупреждава Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

Затова очакванията на компанията са през 2018 година да продължи и ръстът в застраховките на търговските кредити както в световен мащаб, така и у нас. Euler Hermes вече осигурява обезпечения на обща стойност над 1 млрд. евро за българския пазар, но тепърва има сериозен потенциал за ръст. Euler Hermes вече осигурява обезпечения на обща стойност над 1 млрд. евро за българския пазар. Според експертите обаче тепърва има сериозен потенциал за ръст, защото анализът показва, че под 10% от активните компании с релевантен профил у нас имат застраховка Кредитен риск. За сравнение в други държави от Европейския съюз този процент достига до 50%. Освен заради разумното обезпечаване на сделки, интересът към този тип застраховки нараства и заради увеличаване на доверието в компанията при осигуряване на кредитиране.

*По скалата на Euler Hermes за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и краткосрочния риск по скала 1(най-нисък) до 4(най-висок).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Браво! А хората продължават да се изнасят…
    А боко е хитър и знае, че външен дълг значи стабилност и гаранция, че няма да му спретнат виденов 2.

  2. STAKMISTIKA …. HA .HA .HA .HA .HA .HA ….. IMALI BODALI DA ROBUVAT NA PRESTAPNICITE VAV VLASTTA ,KOIITO ZA .. 29 .. GODINI OGRABIHA BALGARIA …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.