Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Правителството погасява дълговете на болница „Лозенец“ с 23 млн. лв., тя минава под управлението на СУ

3500 домакинства преминават на екоотопление

Община Монтана започва работа за подобряване чистотата на въздуха в областния град, подпомагана от две европейски програми – LIFE и „Околна среда”. В следващите четири години ще бъдат инвестирани над 4 млн. евро в мерки за осигуряване на по-чиста атмосфера. Местната управа вече е подготвила комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух по показатели на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди. Целта е чрез реализиране на набелязаните мерки да се осигури здравословна среда за живот с висока степен на защита на околната среда, заяви кметът Златко Живков. Мерките ще стартират още през следващата година, когато ще бъде задействана система за ранно предупреждение при замърсяване на въздуха. Две мобилни станции ще измерват вредните емисии в атмосферата, а информацията ще бъде въвеждана системно в национален информационен сайт, каза зам. кметът Диман Георгиев, който е ръководител на проекта за изготвяне на комплексната програма. Според експерти близо 97% от замърсяването на въздуха в Монтана е причинено от битово отопление, тъй като около 60% от домакинствата ползват дърва и въглища. Програмата предвижда около 3000 домакинства да бъдат финансирани да преминат към по екологични източници на топлинна енергия като газ и пелети през следващите четири години. Всяко домакинство ще получи около 1100 евро. Други 500 домакинства ще бъдат подпомогнати по програма Life Action Grant 2017 да заменят печките на дърва и въглища с отопление с газ. Проектът се финансира с 860 000 евро. Монтана е включена в проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ заедно с още пет общини – Бургас, София, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.