Верижна катастрофа край Владая, един човек е в болница

Юнкер: Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат сделка преди 31 октомври

Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“ 2 млрд. лв. загуба за България от действията на „еколозите“

Тръмп готов да засили натиска върху Пекин, ако скоро не бъде постигната търговска сделка

Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Хърватия сваля възрастта за пенсиониране

Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата

Ботьо Ботев: Доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда за хора, които знаят какво са направили

Антон Станков: Около 97% от внесените обвинителни актове в България приключват с осъдителни присъди

3561 иззети артефакта в рамките на операция „Пандора“

Европол обедини усилия, заедно с правоохранителните органи на 18 държави, Интерпол, ЮНЕСКО и Световната митническа организация, в противодействие на кражбите и незаконния трафик на културни ценности. В операцията, България участва наред с Австрия, Белгия, Хърватска, Кипър, Германия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Великобритания. В операцията се включиха още: Босна и Херцеговина, Сърбия и Швейцария.

Целта, заложена в провеждането на „Пандора“, бе разкриване на престъпни мрежи, замесени в кражби и експлоатация на културни ценности, както и установяване на връзки с други престъпни дейности. Освен това дейностите по операцията бяха фокусирани и върху грабежите срещу културни обекти, както под водата, така и на сушата и незаконния трафик на културни ценности с поставен акцент върху конфликтните държави.

Операцията бе реализирана през октомври и ноември 2016 г. и включваше седмица за съвместни действия от 17 до 23 ноември 2016 г. Няколко полицейски служители бяха командировани на място по време на въпросната седмица за подпомагане на националните компетентни органи при извършвани проверки и претърсвания.

Българските органи, представени от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД“Национална полиция“, отдел „Европол”, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и Агенция „Митници“, взеха активно участие в седмицата на съвместни действия. През този период бяха извършени множество проверки с цел установяване на лица, извършващи престъпна дейност срещу културното наследство и събиране на данни за незаконно търсене и разкопаване върху територията на недвижими археологически обекти. Данни за лицата са подавани на партньорските служби с цел установяване на последваща престъпна дейност.

Операция Пандора се проведе успешно от кипърската и испанската полиция. Постигнати бяха следните резултати:
• 3561 иззети произведения на изкуството и културни ценности, повечето от половината от които археологически обекти; 500 намерени археологически обекта в Мурсия, Испания, 19 от които са били откраднали от Археологическия музей в Мурсия през 2014 г.;
• Иззети над 400 монети от различни периоди. Изземанията са резултат от проведени разследвания на подозрителни онлайн обяви;
• Арестувани 75 лица;
• Проверени 48 588 лица, 29 340 автомобила и 50 кораба;
• Инициирани са 92 нови разследвания;.

Някои от иззетите артефакти са с голямо културно-историческо значение в света на археологията, сред които: мраморна османска надгробна плоча и поствизантийска икона, изобразяваща св. Георги, заедно с още два византийски артeфакта. Открити са в Гърция, в резултат на успешни действия, проведени от гръцката полиция.

От стартирането на действията, Европол изпълняваше централна роля в координацията и ръководството на операцията. В допълнението към това, агенцията подкрепи съгласуваните действия от своя координационен 24/7 център в Хага, предоставяйки оперативна и аналитична подкрепа и подпомагайки информационния обмен.
Интерпол подпомогна разследващите органи, чрез извършени стотици насрещни проверки на обекти в базите си данни за крадени произведения на изкуството и предоставяше своевременни отговори, при установяването на артефакти с незаконен произход.

Световната митническа организация подкрепи съвместните действия, чрез улесняване на комуникацията, взаимодействието и взаимопомощта между правоохранителните органи и митническите администрации, взели участие в операцията.

ЮНЕСКО допринесе за операцията, чрез предоставяне на обучителни материали и давайки препоръки на държавите участници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.