36 000 лева са нужни за ремонта на църквата в Ковачевица

Близо 36 000 лева са нужни, за да бъде реставрирана и ремонтирана църквата „Свети Никола“ в Ковачевица. Построеният през 1841 г. възрожденски храм на селото е обявен за архитектурен, художествен и културен паметник от национално значение.

Надяваме се да успеем да спечелим проект за ремонт и ще кандидатстваме по Програмата за развитие на селските райони, за да се запази уникалната църква, построена от нашите деди за поколенията. Това обясни за „Труд“ кметския наместник на Ковачевица Кирил Жуглев.

Иконите в църквата са изписани от двама местни майстори. Още при изграждането на „Свети Никола“ работи мелнишкия зограф Яков Николай. Няколко десетилетия по-късно икони изписва и неврокопския майстор Серги Георгиев. Според легендата църквата е построена по време на османското робство с помощта на личния бръснар на султана, който бил родом от Ковачевица и ходатайствал пред владетеля за изграждане на храма.

Въпреки, че има едва четиридесетина постоянни жители, Ковачевица е посещавана всяка година от хиляди български и чужди туристи заради уникалната запазена възрожденска атмосфера. В селото са снимани и знакови български филми като „Мера според мера“ и „Мъжки времена“.

Коментари

Задължително поле