Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

366 жертви на трафик у нас за половин година Множат се пострадалите с увреждания, зарибяват ги дори в кризисните центрове

366 случая на трафик на хора са регистрирани у нас за първата половина на тази година. 319 от потърпевшите са жени, а сред мъжете има и 4 малолетни момчета. Данните съобщи Петя Атанасова, председател на сдружение “Младежка инициатива за устойчиво развитие” по време на разширено заседание на Местната комисия за борба с трафика на хора във Варна.

Две трети от пострадалите са били обект на сексуална експлоатация, 44 – на трудова, 14 са били буквално държани като крепостни от работодатели, наели ги като домашни прислужници. Регистрирани са и 73 случая на трафик на бременни с цел нелегална продажба на новородените им зад граница. Нито един от тях не е във Варна. В морския град обаче са налице случаи на внос на бели робини от Румъния и Украйна, подмамени с фалшиви обещания за брак. Множат се и жертвите с увреждания, които са подложени на най-бруталната сексуална експлоатация, обясни Ани Николова, председател на фондация “SOS семейства в риск”.

Според нея престъпниците предпочитали жени с умствени увреждания, тъй като те не могат да бъдат пълноценни свидетели при един бъдещ съдебен процес. Затова занимаващите се с нелегалния бизнес редовно ходели на лов в социалните домове и дори в кризисните центрове. Набирали жертви чрез жени емисари, които първо се сприятелявали с потенциалната жертва. Сред най-уязвимите рискови групи, според Николова, са и невръстните майки, защото лесно падали в капана след ухажване. Трафикантите са конкуренти на психолозите и борбата с тях изисква координираните усилия на много институции и неправителствени организации, категорични бяха участниците в комисията.

Във Варна от началото на тази година тече пилотно обучение на професионалисти за идентификация на жертви на трафик на хора. Дотук курсовете са изкарали 150 социални работници, доставчици на социални услуги, полицаи, учители, медсестри, лекари, психолози и 50 доброволци от градския превантивен клуб. Освен да познават нормативната уредба, те се запознават и с профила на жертвите. Най-често това са лица с нисък социален статус, израсли в социални домове или в семейства с домашно насилие, сочи практиката на специалистите във Варна.

Петя Атанасова и Ани Николова бяха категорични, че борбата с трафика на хора изисква синхрон в работата на институциите и неправителствения сектор.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете