Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

3665 българи прехвърлиха втората си пенсия в НОИ

За първите 9 месеца на годината

Общо 3562-ма българи са прехвърлили индивидуалните си партиди от универсален пенсионен фонд (УПФ) във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за първите девет месеца на годината. Те са преместили натрупаните суми от осигуровки от частни фондове в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд, а задължителната осигурителна вноска от 5% от трудовата им заплата, която досега е трупана в частен фонд, отива в НОИ и трябва да увеличи държавната им пенсия, която институтът ще им изплаща, когато покрият критерия на държавата за стаж и възраст. Още 103-ма души са прехвърлили парите си от професионален пенсионен фонд (ППФ) в НОИ. В това число влизат военни, полицаи, миньори. Данните са от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата Мартин Димитров.

Преместването е възможно веднъж годишно след промени в КСО

Прехвърлянето на партидите стана възможно след промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), приети през 2015 г. Дотогава хората, родени след 31 декември 1959 г., работещи при условия на най-масовата III категория труд, бяха задължени да си разделят пенсионната вноска на две – 12,8% за държавното обществено осигуряване и 5% за частен пенсионен фонд. Сега те могат да избират да прехвърлят парите и осигуровките си между фондовете веднъж годишно. Тази свобода обаче приключва 5 г. преди пенсиониране, когато те ще трябва да вземат окончателно решение дали искат да прехвърлят всичките си средства в разходопокривната държавна система и да получават само държавна пенсия или по-малка държавна пенсия, допълнена от пенсия на базата на техните собствени спестявания от дефинирани вноски по индивидуални договори. Отдавна има полемика кой ход е по-печеливш. Любомир Христов, финансист и председател на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК), е убеден, че две пенсии може да се окажат по-малко от една и това е гарантирано от КСО.

5 години преди пенсиониране

„Аз съм роден преди 1960 г. и ако за примера приемем, че ще имам пенсия от 100 лева, вноската в моята сметка е 17,80 лева. От хората, родени след 1960 г., сега 12,80 лева отиват в НОИ, а 5 лева в частен фонд. По тази логика аз ще взимам 100 лева пенсия, а те към 75 лева, защото част от вноската не са я вкарали в НОИ”, обяви той пред „Труд“. По думите му пенсията от частното пенсионно дружество е „долнокачествена“ в сравнение с държавното, защото излага пенсионерите на риск.

Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), е на друго мнение. Според него сравняването на разходопокривна система с дефицит 5 млрд. лв., финансиран от данъкоплатците, с капиталова система за пенсионно осигуряване, която се финансира само от реално внесени вноски и доходност, е несъстоятелно и въвеждащо в заблуждение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.