37 000 литра вино наляха в „Евксиноград“ В избата на властта най-бързо свършва "Врачански мискет" –любимото вино на Тато

С добра тазгодишна реколта напълниха половинвековните бъчви в единствената у нас държавна изба в правителствената резиденция „Евксиноград”. Добивът е 670 кг от 104 дка правителствени лозя с добра захарност от 21.5 до 22 .5 %, посочи за „Труд” главният технолог Нели Тодорова.

бъчви, евксиноград

Гроздоберът тази есен приключил по-късно от обичайния с 2-3 седмици , но са налели вино до горе в бъчвите от 550 и 2168 л на две нива под земята. Сортовете са бели –траминер, немски ризлинг, шардоне, мускат отонел и прочутата Врачанска теменуга, която дава Врачански мискет- любимото вино на Тато. А от предната реколта елексирът е свършил най-бързо – още през юли. След него държавници и туристи изпили и червения мискет.

В резиденцията правят и два вида ракия – млада и резервна, които като виното се правят само от грозде , а захарта е забранена. Избата изкупува димят и юни блан, от които се залага дестилат за прочутия „Евсиняк”- десет –и двайсетгодишен отлежал коняк. Негов създател е един от първите управители на изба „Евксиноград“ Леонид Лукианов. Първият шеф на винарната е Янко Забунов, а следващият след него Христо Георгиев е написал първия учебник по лозаро-винарство в България.

И тази година се очаква от масивите на МС край морето да излязат около 35-37 тона вино. Както е известно, в Евксиноград-почивната база на властта, се намира първата царска и последната държавна изба у нас .

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. 640 кг от 104 декара е добра реколта??? я пак

  2. Е добива е сигурно 640кг на декар, ама Кръстина от къде да ги знае тия неща. То между Люлин и Дружба лозя няма.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.