370 двойки срещу 24 пълни шестици на изпитите в Пловдивския университет Кандидат-студент подал документи за прием в 50 различни специалности

370 двойки срещу 116 отлични оценки, 24 от които са пълни шестици, са резултатите от проведените 16 от общо 17 приемни изпита в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. На тях са се явили 2189 души, от които успешно издържалите са 1819 (83,09%). По традиция изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през месец септември в 3 кръга, като до момента са се записали 12 души, които ще се явят на прослушване на 11, 12 и 13 септември.

„И през тази година имаше кандидат-студент, който бе изброил рекорден брой желания – 50 специалности, а най-големият брой  заявени изпити от един кандидат бе 4. Най-възрастният кандидат е на 62 години и иска да бъде приет да учи право, а най-младият е 18-годишен и е избрал софтуерните специалности”, съобщи заместник-ректорът по учебната част в ПУ „Паисий Хилендарски” доц. Д-р Мария Стоянова. Тя допълни, че срокът за записване на приетите на първо класиране е от 12 до 14 юли (петък) включително, като приетите по първа желана специалност студенти губят право на участие, ако не го направят. Резултатите от второ класиране ще бъдат обявени на 18 юли (вторник). Студенти­те, които са прие­ти по вто­ра, тре­та и т.н. спе­циал­ност, и желаят да уча­с­тват в след­ва­що кла­си­ра­не, трябва лично или чрез друго лице да по­да­дат де­кла­ра­ция по об­ра­зец при ин­спек­то­ра по специалността, в коя­то са прие­ти до мо­мен­та. Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации.

Общият брой кандидат-студенти подали документи в ПУ „Паисий Хилендарски“ е 4790, което е с 420 повече от миналата година. Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2157, допълни доц. Стоянова. В предварителната сесия през юни изпити положиха 1866 кандидати. От тях 197-ма получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи. Този успех им даде възможност да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност. Същата привилегия имаха и получилите отлични оценки от олимпиади, състезания и международни изпити (сертификати) и различни състезания, които се признават за конкурсен изпит за определени специалности. По този ред записаните като студенти на Пловдивския университет са 169 души, от тях най-голям брой – 48, са избрали бакалавърската програма „Софтуерни технологии и дизайн“ на Факултета по математика и информатика.

unnamed-5

В тази специалност е и най-високият минимален бал на първо класиране – 32,96. След „Софтуерни технологии и дизайн” най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение са „Софтуерно инженерство“, „Право“, „Маркетинг“, „Психология“, „Финанси“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Английска филология“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, „Счетоводство“, „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, „Стопанско управление“, а голям е интересът и към новоразкритата специалност „Графичен дизайн с реклама“.

Първото място при най-предпочитаните специалности в задочна форма на обучение е за „Предучилищна и начална училищна педагогика“, следвана от „Психология“, „Маркетинг“,  „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“ и „Софтуерни технологии и дизайн“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.