Валежите спират, очакват се температури до 14 градуса

САЩ са платили за медицинската помощ от Русия в борбата с COVID-19

30 вече са излекуваните от Covid-19 у нас, има два смъртни случая (ВИДЕО) 28 са новите положителни проби за коронавирус, общо стават 477

Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

141 години от обявяването на София за българска столица

Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

370 двойки срещу 24 пълни шестици на изпитите в Пловдивския университет Кандидат-студент подал документи за прием в 50 различни специалности

Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

370 двойки срещу 116 отлични оценки, 24 от които са пълни шестици, са резултатите от проведените 16 от общо 17 приемни изпита в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. На тях са се явили 2189 души, от които успешно издържалите са 1819 (83,09%). По традиция изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през месец септември в 3 кръга, като до момента са се записали 12 души, които ще се явят на прослушване на 11, 12 и 13 септември.

„И през тази година имаше кандидат-студент, който бе изброил рекорден брой желания – 50 специалности, а най-големият брой  заявени изпити от един кандидат бе 4. Най-възрастният кандидат е на 62 години и иска да бъде приет да учи право, а най-младият е 18-годишен и е избрал софтуерните специалности”, съобщи заместник-ректорът по учебната част в ПУ „Паисий Хилендарски” доц. Д-р Мария Стоянова. Тя допълни, че срокът за записване на приетите на първо класиране е от 12 до 14 юли (петък) включително, като приетите по първа желана специалност студенти губят право на участие, ако не го направят. Резултатите от второ класиране ще бъдат обявени на 18 юли (вторник). Студенти­те, които са прие­ти по вто­ра, тре­та и т.н. спе­циал­ност, и желаят да уча­с­тват в след­ва­що кла­си­ра­не, трябва лично или чрез друго лице да по­да­дат де­кла­ра­ция по об­ра­зец при ин­спек­то­ра по специалността, в коя­то са прие­ти до мо­мен­та. Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации.

Общият брой кандидат-студенти подали документи в ПУ „Паисий Хилендарски“ е 4790, което е с 420 повече от миналата година. Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2157, допълни доц. Стоянова. В предварителната сесия през юни изпити положиха 1866 кандидати. От тях 197-ма получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи. Този успех им даде възможност да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност. Същата привилегия имаха и получилите отлични оценки от олимпиади, състезания и международни изпити (сертификати) и различни състезания, които се признават за конкурсен изпит за определени специалности. По този ред записаните като студенти на Пловдивския университет са 169 души, от тях най-голям брой – 48, са избрали бакалавърската програма „Софтуерни технологии и дизайн“ на Факултета по математика и информатика.

unnamed-5

В тази специалност е и най-високият минимален бал на първо класиране – 32,96. След „Софтуерни технологии и дизайн” най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение са „Софтуерно инженерство“, „Право“, „Маркетинг“, „Психология“, „Финанси“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Английска филология“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, „Счетоводство“, „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, „Стопанско управление“, а голям е интересът и към новоразкритата специалност „Графичен дизайн с реклама“.

Първото място при най-предпочитаните специалности в задочна форма на обучение е за „Предучилищна и начална училищна педагогика“, следвана от „Психология“, „Маркетинг“,  „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“ и „Софтуерни технологии и дизайн“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.