СИПРИ: През 2016 г. обемът на световния оръжеен пазар бележи увеличение за първи път за последните пет години

Изчезнаха 2 тона слънчогледов шрот от склад в Полски Тръмбеш

Автобус на градския транспорт се запали в София

Контрабандни цигари иззе полицията от хранителен магазин в Търново

Руска хакерска група е атакувала 14 банки в САЩ и три в Русия за година и половина 

Деца от търновско училище подготвят подаръци за свои съученици сираци

Директор си приватизира концерна „Калашников“

Нетаняху: Признаването на Ерусалим за столица на Израел прави мира възможен

ИДИЛ хвърля бомби с китайски дронове

Община Свищов пита гражданите за изграждането на индустриален парк

Хибридна триколка за града Моделът е разработка на 12 европейски компании

Слободан Праляк предложил отрова и на Ратко Младич

Столична община: Във всички детски градини отоплението е осигурено Четири училища са с намалени часове заради аварията на главен топлопровод

Георг Георгиев: Ревизия на Лозанския договор няма да се отрази добре на атмосферата на Балканите

Училище и община плащат шофьорски курсове на ученици

39-годишен етнолог е новият лидер на БСП-Пловдив

Снимка: Красимир Трифонов, лидер БСП-Пловдив

39-годишният магистър по етнология и културен туризъм Красимир Трифонов е новият лидер на БСП-Пловдив. Той бе избран с 83 гласа срещу 68 на единствения му опонент Илия Гатев по време на градската партийна конференция на „червените“ под тепетата, която се проведе в неделя в Конгресния център на Международния панаир.

Девет души бяха номинирани за поста, който бе вакантен след смъртта на починалия от тежко онкозаболяване проф. д-р Красимир Мурджев и от 8 декември до момента временно се заемаше от Красимир Трифонов. Сред номинираните бе и областният лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов, но той и още шестима от предложените си направиха самоотвод и на финалната права оставаха само Трифонов и Илия Гатев.

Георги Гергов се отказа и от номинацията за депутат в 44-ото Народно събрание, а при тайното гласуване най-много гласове събраха директорът на УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница) доцент д-р Георги Йорданов и Теодора Халачева. Те заеха второ и трето място в кандидат-депутатската листа на БСП за 16-и МИР Пловдив-град веднага след нейния водач проф. Иво Христов. „Хайде да направим нещо“ бяха думите, с които роденият в Пловдив социолог се обърна към социалистите под тепетата, пред които обясни мотивите си да приеме предизвикателството да се включи в политиката.

„По принцип смятам, че интелектуалците нямат място в политиката. Политиката е поле, където интелектуалците трябва да критикуват. Това с критиките съм го правил непрекъснато и обещавам, че ще продължа и занапред. Смятам, че критиката трябва да е мотивирана и да дава възможности за алтернативи, ако ги има. Обещавам ви, че обект на критиката ми ще бъдат и хората в БСП. Мисля да бъда себе си, нямам намерение, а и ми е късно да се променям”, увери проф. Иво Христов.

Според него е дошло време разделно и всеки трябва да вземе страна. „Ако не вземеш страна, как ще погледнеш децата си? А големият проблем пред България е, че може би няма да имаме деца в следващите 25-30 години. Големият проблем е, че за първи път в цялата история на България си задаваме въпроса: „Ще я има ли България?” Проблемът е в това, че българите като народ, българската история може да приключи и то в рамките на нашия живот, ако не покажем, че заслужаваме друга съдба. България изчезва всеки ден, без да разбираме. Изчезва с децата, които заминават на Терминал 2. Изчезва с тежката простащина и интелектуална простотия, които заливат обществото. Изчезва с безверието и нежеланието да направи каквото и да било. Ако продължим така, ние ще сме си виновни”, декларира проф. Иво Христов.

Делегатите на градската конференция на БСП-Пловдив бяха единодушни, че предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори за битка за България. Новият председател Красимир Трифонов пък не скри, че основният проблем пред местната организация е застаряването на членската маса и фактът, че тя е намаляла с още 175 души и от 3159 през 2015 г. в края на 2016 г. се е стопила на 2984 души.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.