39 хиляди семейства, чиито деца не ходят на училище, са санкционирани

39 хиляди семейства са санкционирани през миналата година за това, че децата им не са посещавали училище. Това заяви социалният министър Бисер Петков на брифинга на, който от ГЕРБ обвиха, че внасят законодателни промени, предвиждащи спиране на семейните помощи за дете, ако то не посещава редовно училище.

Според министърът обаче, предвиденият в закона санкциониращ механизъм действа, но в недостатъчна степен.

„За миналата 2018 г. 39, 391 семейства са санкционирани по този начин. Броят им е с около 3000 повече от този през 2017 г.“, каза Бисер Петков.

От ГЕРБ предлагат еднократната помощ за семейства, чиито деца тръгват на училище, да се изплаща на две части. Бисер Петков уточни, че идеята е първата част да се изплати в началото на учебната година, а втората в началото на втория срок при положение, че детето продължава да посещава училище.

Достъпът до месечни помощи и социални помощи и техния размер да зависи от посещението на училищните и предучилищните форми на образование, предлагат още управляващите.

Прекратените и спрените помощи пък ще бъдат използвани за цели, свързани с насърчаване на развитието и обучението на децата.

Коментари

Задължително поле