391 км/ч без каска и ръкавици

„Това е най-добрата кола за всички времена, едва ли някога някой ще създаде по-добра.“ Думите са казани преди почти две десетилетия от британския пилот Анди Уолъс по адрес на McLaren F1, след като е постигнал на писта в Германия рекордната скорост от 391 км/ч. Дълги години това беше най-бързият сериен автомобил до появата на Bugatti Veyron през 2005 г. и поставянето на следващия рекорд от 408 км/ч.

По случай навършването на 25 г. от премиерата на McLaren F1 през 1992 г. британският производител пусна в сайта си отново клипа от рекордното каране на Анди Уолъс. Днес кадрите изглеждат брутално опасни, тъй като пилотът не носи нито ръкавици, нито каска. „Ръцете ми се потяха“, спомня си Анди Уолъс. Той иска да се доближи до границата от 400 км/ч и затова инженерите премахват ограничителя на оборотите. Така 6,1-литровият мотор V12 се развърта над 8000 оборота, а температурата на маслото стига 130 градуса. Със скоростните си качества и измерените 391 км/ч McLaren F1 е първият хиперавтомобил, от който за съжаление са произведени само 106 броя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.