4 години затвор за шофьор, убил жена на АМ Тракия

Снимка: Архив

Бургаският окръжен съд наложи 4-годишна присъда на Дойчин Миневски за тежката катастрофа на АМ "Тракия", отнела живота на 49-годишната Гергана Жекова. Шофьорът е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост при пътния инцидент. Освен ефективното наказание, съдът отне и книжката на Миневски за 7 години. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред следващата инстанция.

Катастрофата е станала на 26.10.2016 г. на автомагистрала „Тракия“ , общ. Карнобат, по посока на движение от София към Бургас, при управление на „Джип Гранд Чероки“. Миневски нарушил правилата за движение по пътищата, като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта на жената – престъпление по чл.343, ал.1, б. „в“, вр. чл.342, ал.1 от НК, обясниха от прокуратурата.

Движейки се по автомагистралата, обвиняемият пропуснал отбивката за гр. Карнобат. По същото време по-назад в дясната лента за движение в посока гр. Бургас, се движел лек автомобил „Фолксваген“, управляван от съпруга на пострадалата. На предна дясна седалка до него пътувала самата пострадала.

Двамата се връщали от почивка. Свидетелят намалил скоростта на автомобила до 89 км/час, тъй като приближавали разклона за гр. Карнобат. Той бил изпреварен от лек автомобил „Рено“, в който пътували двама мъже (също свидетели), които видели джипа, който се движел пред него на заден ход в активната дясна лента за движение. Аварийните светлини на джипа не били включени. Такова движение било неочаквано за водача, управлявал „Рено“ – то, той бил изненадан от тази опасна ситуация. Дистанцията между двата автомобила бързо се скъсявала и нямал време да подаде ляв мигач, а рязко отклонил автомобила си наляво, като успял да заобиколи джипа без съприкосновение между тях. Едва тогава се открила видимостта на водача на автомобила, в който пътувала пострадалата. Джипът се движел в дясната част на дясната лента назад със скорост 10 км/час. Водачът на „Фолксваген” - ът нямал време за аварийно спиране. Само успял да завие волана наляво и отклонил автомобила си около 50 см, но не можал да избегне сблъсъка. Последвал удар, в резултат от който настъпила смъртта на жената.

Коментари

Задължително поле