4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

4 години лишаване от свобода при общ режим получи шофьор, причинил под въздействието на три вида наркотици смъртта на велосипедист в пътен инцидент.

19-годишният подсъдим Селим А. бе признат за виновен от състав на Варненския окръжен съд за причиняване смъртта на 32-годишния Г.М. в пътно-транспортно произшествие, извършено след употреба на три вида наркотични вещества, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Пътният инцидент станал на главния път Варна – Бургас на 3 септември миналата година. Подсъдимият управлявал автомобила на свой познат. Движението било натоварено и Селим предприел рязко изпреварване на движещите се пред него два автомобила. В дясната лента пътувал и пострадалият велосипедист, когото подсъдимият не забелязал. При удара тялото на Г.М. било изтласкано напред и паднало на 24 метра от мястото на удара, а колата на Селим след завъртане се спряла в крайпътно дърво.

Пристигналият екип за пътен контрол тествал подсъдимия за алкохол. Тестът бил отрицателен. На пътния полицай му направило впечатление, че зениците на 19-годишния били разширени. Селим отговорил уклончиво на въпросите на служителите на реда дали е употребил наркотични вещества. Отведен бил за изследване. Съдебно-химическата експертиза показала, че е управлявал колата след комбинирана интоксикация след употреба на наркотични вещества – екстази, амфетамин и марихуана.

В съдебната зала на Варненския окръжен съд днес той поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Въпреки чистото му съдебно минало съдът му наложи наказание 6 години лишаване от свобода, които след редукцията намали с една трета, като му определи да изтърпи общо наказание 4 години лишаване от свобода. С присъдата Селим А. бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 8 години.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Коментари

Задължително поле