4 тона суджук влачи депутат, уж за Бойко Борисов

Народният представител от Добрич ще отговаря за изнудване

Четири тона суджук, 60 кг телешка пастърма и филе „Елена” за 45 000 лв. получил депутат от ГЕРБ от производител в Добрич. Казвал му, че месата отиват за премиера Бойко Борисов и ако не бъдат дадени, ще му прати всякакви видове полицаи, ревизори и контрольори да го скъсат от проверки.

Случаят разкри главният прокурор Сотир Цацаров, след като внесе искане в Народното събрание да бъде свален имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

Сигналът за изнудване бил подаден на 17 април т.г. от бивш служител на МВР, който в момента притежава цех за месо в Добрич. Още през 2012 г. при него дошъл Живко Мартинов и му поискал тон суджук за подпомагане на политическата дейност и лично на лидера на ГЕРБ. После бил изнудван да предостави на Мартинов климатична стена, офис мебелировка и сглобяеми гаражи. Още няколко години поред колбасарят давал по 11 тон и след последния път решил да се оплаче. ДАНС направили проверка и потвърдили фактите от жалбата му. „Включително и това, че до премиера Борисов не е стигнал нито един суджук”, добави Цацаров.

Разследването срещу Мартинов установило още много негови прояви на Първи секретар, каквито имаше по социалистическо време във всеки областен град. От опростяване на фишове на КАТ – до прекратяване на проверки от нарушители, копали пясък от морския бряг.

Мартинов се опитвал да влияе на местните полицаи, прокурори и дори на експерти по катастрофите. През 2012 г. бившият зам. финансов министър Красимир Катев предизвика катастрофа  край Балчик, при която загинаха 3-ма души. Мартинов опитал да накара вещите лица да дадат заключения в полза на Катев. Това обаче не се случило и в момента човекът от властта има 4-годишна присъда.

Мартинов заяви, че сам се отказва от имунитета. Според него бил оклеветен от активисти на БСП, а месата получавал като наем срещу ползването на негови имоти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право