Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

4 фактора причинили свлачището в Пещера, засегнало 20-ина крайни къщи, твърдят геолозите

Четири са основните фактори, причинили деформации по 20-ина жилищни сгради и инфраструктурните съоръжения на улица „Ангел Стоянов” в Пещера и довели до свличане на земна маса над къщите в крайния квартал, намиращ се в непосредствена близост с гората.

Това става ясно от официалното становище на геолозите от „Геозащита“ ЕООД в Перник, но които Община Пещера поръча да изследват причините, довели до опасните процеси.

Според специалистите на дружеството проблемът идва от водонасищане след период на интензивни валежи на глинесто-песъчливите разновидности, изграждащи склона, в резултат на инфилтрация на повърхностните води.

За свличането на земна маса от Родопите е допринесъл и преливащ водоем, а допълнително оводняване е предизвикано от възникналата след началото на процесите авария на уличен водопровод, както и чувствителност на строителните почви при водонасищане и склонност към пропадъчност и деформации на слягане в земната основа, пише в становището на „Геозащита” ЕООД.

Друг фактор е конструктивната неиздържаност на част от сградите поради изтекъл експлоатационен срок на каменните зидарии на фундаментите.

Не на последно място роля в процесите е изиграл и съществуващият геолого-литоложки строеж и специфичните геоморфоложки особености на склона.

От „Геозащита“ препоръчват конструктивно укрепване на засегнатите жилищни сгради да стане след компетентно проектно решение, съобразено с конкретните инженерогеоложки и хидрогеоложки условия в обследвания склонов участък. Експерти смятат, че терените по склоновия участък над улицата са видимо спокойни и без признаци за свлачищен процес.

Начален свалищен процес обаче е на лице във високата част на ската, е показал оглед на мястото от експерти от Минно-геоложкия институт в София.

Кметът на Пещера Николай Зайчев за пореден път се срещна с потърпевшите собственици на къщи и ги запозна със становището на „Геозащита“. Въпреки взетите мерки и отклоняването на водата, тя обаче продължава да се стича в къщите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.