Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

40 години чества Центърът по хидро-и аеродинамика във Варна

Учени работят по проекти за отбраната за 1.3 млн.евро

Центърът по хидро-и аеродинамика към БАН във Варна работят по два проекта за отбраната на стойност общо 1.3 млн. евро. Те са както за НАТО, така и за държави извън него, посочи шефът на Центъра проф. д-р инж. Румен Кишев, но отказа повече информация, защото е секретна. На изпитание при варненските учени е и един от проектите за нов български военен кораб, за който правителството отпуска средства.

Стотици кораби по света вече са оборудвани със екосъоръжения, изпитвани във варненския Център, посочи проф. Кишев на тържествената юбилейна сесия, посветена на 40 години от създаването на Центъра по хидро-и аеродинамика. Специалните устройства, разработени от голяма немска компания и със сертификат на Американския корабен регистър, се монтират пред витлото  на старите плавателни съдове, за да пестят гориво и да намаляват вредните емисии във въздуха и морето. Това е една тенденция, наложена за старите кораби от Международната морска организация, а немската фирма е избрала няколко басейна за изпитание на екоустройствата, между които и на варненския център.

Проектите на известното рибарско мостче на Северния плаж и новото рибарско пристанище в местността „Карантината“ във Варна са разработени от учените по договор с община Варна и БАН.„Работихме по тези проекти с удоволствие, защото мостикът на Северния плаж е един от символите на града, а рибарското пристанище ще даде нов облик на града като цяло“, обясни професорът.

Стойността на двата проекта е за 350 000 лв.с ДДС по решение на ОбС. Самото строителство на двете съоръжения ще струва 12 млн. лева, каза кметът на Варна Иван Портних. За мостика, чието строителство започва в началото на следващата година, парите са предвидени в местния бюджет, а за рибарското пристанище е осигурено европейско финансиране по програма „Рибарство и аквакултури“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.