Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

40 г. след земетресението в Свищов дариха на музея в Търново списъка с жертвите

На 15 март 1977 година, преди точно 40 години, полковник Тодор Георгиев написва списък с жертвите от разрушителното земетресение в Свищов на 4 март. Тогава той е бил служител в Криминалния отдел на тогавашното Окръжно управление на МВР.

109 са жертвите, описани поименно в пожълтелите страници, които днес, 15 март 2017 година, Тодор Георгиев дари на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Развълнуван, той разлистваше всяка страница пред директора на музея д-р Иван Църов, най-вероятно спомняйки си страшните гледки, на които е станал свидетел. „40 години съм го пазил, съхранявал съм го като най-ценното нещо, което имам в дома си. В навечерието на тази 40-а годишнина премислих много и реших да направя жест да го оставя тук, за идните поколение. 40 години ми стигат за това, което стоеше затаено в мен. Слагам край днес, на 15 март, на приказките около тази трагедия”, подчерта Георгиев.
Той е написал и послание до екипа на търновския музей, което ще бъде публикувано в сайта й. „Ние разчитаме на хора, които даряват в тези трудни за културата ни години. Този списък е изключително ценен, ние ще го обработим според нашите методически изисквания”, допълни музейният ръководител. Оказва се, че неговият баща – Димитър Църов, по това време е бил председател на Окръжния народен съвет, и е бил пряк свидетел на жестоката трагедия.

„Вашето дарение е наистина уникално и го казвам не от куртоазия. От 1892 година до днешната дата – 15 март 2017-а, в музея не сме разполагали с абсолютно никакви данни, които да ни дадат информация кои са загиналите наши земляци по време на природни бедствия. Сградите са наистина ценни, но не по-малко ценни са и хората. Това са единствените сведения за човешките жертви, които се съхраняват не само в музея, но изобщо в цялата документация, свързана с природните действия от 1892 г. до наши дни”, заяви Тодорка Недева, главен уредник в отдел „Нова и най-нова история” в РИМ-Велико Търново.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.