40 г. след земетресението в Свищов дариха на музея в Търново списъка с жертвите

На 15 март 1977 година, преди точно 40 години, полковник Тодор Георгиев написва списък с жертвите от разрушителното земетресение в Свищов на 4 март. Тогава той е бил служител в Криминалния отдел на тогавашното Окръжно управление на МВР.

109 са жертвите, описани поименно в пожълтелите страници, които днес, 15 март 2017 година, Тодор Георгиев дари на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Развълнуван, той разлистваше всяка страница пред директора на музея д-р Иван Църов, най-вероятно спомняйки си страшните гледки, на които е станал свидетел. „40 години съм го пазил, съхранявал съм го като най-ценното нещо, което имам в дома си. В навечерието на тази 40-а годишнина премислих много и реших да направя жест да го оставя тук, за идните поколение. 40 години ми стигат за това, което стоеше затаено в мен. Слагам край днес, на 15 март, на приказките около тази трагедия”, подчерта Георгиев.

Той е написал и послание до екипа на търновския музей, което ще бъде публикувано в сайта й. „Ние разчитаме на хора, които даряват в тези трудни за културата ни години. Този списък е изключително ценен, ние ще го обработим според нашите методически изисквания”, допълни музейният ръководител. Оказва се, че неговият баща – Димитър Църов, по това време е бил председател на Окръжния народен съвет, и е бил пряк свидетел на жестоката трагедия.

„Вашето дарение е наистина уникално и го казвам не от куртоазия. От 1892 година до днешната дата – 15 март 2017-а, в музея не сме разполагали с абсолютно никакви данни, които да ни дадат информация кои са загиналите наши земляци по време на природни бедствия. Сградите са наистина ценни, но не по-малко ценни са и хората. Това са единствените сведения за човешките жертви, които се съхраняват не само в музея, но изобщо в цялата документация, свързана с природните действия от 1892 г. до наши дни”, заяви Тодорка Недева, главен уредник в отдел „Нова и най-нова история” в РИМ-Велико Търново.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България