Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

40 г. след земетресението в Свищов дариха на музея в Търново списъка с жертвите

Снимка Веселина Ангелова

На 15 март 1977 година, преди точно 40 години, полковник Тодор Георгиев написва списък с жертвите от разрушителното земетресение в Свищов на 4 март. Тогава той е бил служител в Криминалния отдел на тогавашното Окръжно управление на МВР.

109 са жертвите, описани поименно в пожълтелите страници, които днес, 15 март 2017 година, Тодор Георгиев дари на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Развълнуван, той разлистваше всяка страница пред директора на музея д-р Иван Църов, най-вероятно спомняйки си страшните гледки, на които е станал свидетел. „40 години съм го пазил, съхранявал съм го като най-ценното нещо, което имам в дома си. В навечерието на тази 40-а годишнина премислих много и реших да направя жест да го оставя тук, за идните поколение. 40 години ми стигат за това, което стоеше затаено в мен. Слагам край днес, на 15 март, на приказките около тази трагедия”, подчерта Георгиев.
Той е написал и послание до екипа на търновския музей, което ще бъде публикувано в сайта й. „Ние разчитаме на хора, които даряват в тези трудни за културата ни години. Този списък е изключително ценен, ние ще го обработим според нашите методически изисквания”, допълни музейният ръководител. Оказва се, че неговият баща – Димитър Църов, по това време е бил председател на Окръжния народен съвет, и е бил пряк свидетел на жестоката трагедия.

„Вашето дарение е наистина уникално и го казвам не от куртоазия. От 1892 година до днешната дата – 15 март 2017-а, в музея не сме разполагали с абсолютно никакви данни, които да ни дадат информация кои са загиналите наши земляци по време на природни бедствия. Сградите са наистина ценни, но не по-малко ценни са и хората. Това са единствените сведения за човешките жертви, които се съхраняват не само в музея, но изобщо в цялата документация, свързана с природните действия от 1892 г. до наши дни”, заяви Тодорка Недева, главен уредник в отдел „Нова и най-нова история” в РИМ-Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.